Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konoba Pud brest, Milohnići 5, Milohnići

Svaku večer nam se iz Baške na večeru vraćaju isti gosti

Turistička ponuda Glavotoka na Krku
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
18.07.2022.
u 08:31

U vrtu nedaleko konobe sami sade salatu, radič, pomidore, tikvice, patlidžane, a šparoge beru u obližnjoj šumi Čavlena. Vlatkova supruga Danijela radi ručno tjesteninu, a kći Laura poslužuje goste.

Tko je na Krku gladan, neka si da truda i pronađe Milohniće, malo selo na zapadnoj strani otoka u kojem zimi nema ni osamdeset stanovnika. Tu sjedne u hlad u Konobu Pud brest, u obnovljenoj staroj kamenoj seoskoj kući i naruči – domaće šurlice, makarone ili njoke. Neće se prevariti.

– O turistima sam se brinuo još kao osmogodišnjak! Vodio sam ih, uglavnom Nijemce i Austrijance dolje do crkvice sv. Krševana, koju je tada bilo teško pronaći u gustoj šumi. Riječ je o dragulju crkvene arhitekture iz 12. stoljeća, građena je romaničkim stilom. Sat vremena tamo, pa sat i nešto natrag. Kad bi mi, kao klincu vodiču, dali pet njemačkih maraka, odmah sam trčao u mali dućan po Ledo Snjeguljicu – sjeća se Vlatko Milohnić (44) svoje mladosti. U vrtu nedaleko konobe sami sade salatu, radič, pomidore, tikvice, patlidžane, a šparoge beru u obližnjoj šumi Čavlena. Vlatkova supruga Danijela radi ručno tjesteninu, a kći Laura poslužuje goste.

10.7.2022., Glavotok - Turisticka Patrola Glavotok. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Privatni album

– Nedjeljom na Krku, još od davnina, ručak bez šurlice nije bio – nedjeljni ručak. Šurlice radim na tankoj igli za pletenje, svaku moram protrljati kroz ruke. S makarunima je slična priča, tijesto režem pa preko kažiprsta lijepim dva suprotna dijela. A njoke, njih nakon što ih narežem, svakog prođem na ribež za sir da bude hrapav – otkriva način izrade Danijela Milohnić. Preporučuju šurlice šefa kuhinje Karla na kojima su, osim Danijeline tjestenine i kozice, dimljene dagnje te šparoge iz obližnje šume. I pašticada "Pud brest" je sjajna, u njoj su njoki iz Milohnića. Za desert – zapečene palačinke s domaćom skutom.

– Zamislite, iz Baške nam dolaze isti gosti svaku večer na večeru! Pa zar tamo nema restorana? – ponosno pričaju Milohnići u Milohnićima. Nije čudno, tu se jede zaista dobro. Cijena za dvoje – 325 kuna. Dolje u Baški toliko danas cijene samo jedan biftek...

VEČERNJAKOVE ZVJEZDICE

Izbor i kvaliteta jela (do 50 bodova) 48

Izbor i ponuda pića (do 15 bodova) 13

Usluga i ljubaznost (do 10 bodova) 10

Dojmovi i prostor (do 20 bodova) 17

Ukupnost ponude (do 5 bodova) 4

UKUPNO 92

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja