Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

'Super namirnica' koja brzo propada: Kako špinat što dulje održati svježim

Špinat će propasti prije većine drugog zelenog povrća jer mu je lišće nježnije, kaže nutricionistkinja Marisa Moore, a sušenjem i zamrzavanjem ga se može dulje očuvati svježim
26. siječnja 2021. u 16:30 0 komentara 2076 prikaza
Špinat
Foto: Davor Puklavec/pixsell

Ovo se zeleno lisnato povrće zbog visokog udjela antioksidansa, C i E vitamina i zbog malo kalorija naziva i 'super namirnicom', a prednost špinata je i u tome što ga se može dodavati raznim jelima bez da mu okus dominira.

Svestrani se špinat povezuje i sa zdravljem mozga i sprječavanjem depresije, a s njim se mogu raditi smoothieji, salate i tjestenine... Jedina mu je loša strana što se brzo kvari.

- Špinat će propasti prije većine drugog zelenog povrća, jer mu je lišće mnogo nježnije - objasnila je nutricionistkinja Marisa Moore. Zbog toga i zbog velikog udjela vode (90 posto) mnogi, kaže, izbjegavaju kupovati veće količine špinata.

- Špinat je pokvaren ako izgleda 'slinavo' ili ima neugodan miris - kaže nutricionistkinja Frances Largeman-Roth, no postoji nekoliko načina da mu se vijek trajanja produži. 

- Ključ je u tome da ostane suh - kaže Moore i dodaje da je zato s pranjem špinata najbolje pričekati do neposredno prije kuhanja, a nakon pranja ga obavezno treba dobro osušiti. 

špinat | Autor : Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Instagram Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Instagram

Evo nekoliko savjeta nutricionista kako špinat što dulje očuvati svježim:

- Špinat izvadite z ambalaže i skroz osušite

- Bacite sve listove koji su i malo gnjili

- Dno hermetički zatvorene posude prekrijte kuhinjskim ručnicima i suho lišće špinata položite na njih

- Posudu zatvorite i spremite u hladnjak

Ako ste špinat već kupili opran, Moore preporučuje da ga jedete što prije, a jednom kad otvorite vrećicu sa špinatom, u nju dodajte čistu salvetu da pokupi vlagu.

Toplo vrijeme izvelo Zagrepčane van, pogledajte atmosferu s Jaruna

Špinat
1 / 13
Stanovnici južnog dijela Zagreba iskoristili su suho i toplo vrijeme za nedjeljnu šetnju

 

- Preporuka je da se špinat potroši u roku od pet do sedam dana, no možete ga i zamrznuti - kaže Largeman-Roth i preporučuje da ga se dvije minute blanšira u kipućoj vodi - dok ne postane svijetlozelen - pa ohladi pod hladnom vodom. Nakon toga špinat se sprema u vrećice za zamrzavanje, pa se jelima dodaje pri kraju kuhanja.

- Špinat možete čuvati u hladnjaku samo ako ga planirate pojesti u tjedan dana, inače ga treba zamrznuti - rekla je nutricionistkinja za Mind Body Green.

Dinina objava na Facebooku ujedinila je Hrvatsku nakon razornog potresa: "Ovo mi je vratilo vjeru u ljude, svi će vam pomoći."

Dinina objava na Facebooku ujedinila je Hrvatsku nakon razornog potresa: "Ovo mi je vratilo vjeru u ljude, svi će vam pomoći."

Dinina objava na Facebooku ujedinila je Hrvatsku nakon razornog potresa: "Ovo mi je vratilo vjeru u ljude, svi će vam pomoći."

Objavljuje Večernji list u Petak, 22. siječnja 2021.
Kokice ili čips od jabuke Rad od kuće remeti vam prehrambene navike? Uvedite zdrave međuobroke! Domaće Nema povrća koje u polpetama neće proći čak i kod najtvrđih glava, a ove sa špinatom i prosom praznik su za nepce Jako fino! Danas je dan špinata - donosimo vam jednostavan recept za toplu pitu
Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.