Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slijedi još istraživanja

Studija pokazala da Teflon nije potpuno bezopasan: 'Pri kuhanju može ispuštati opasne čestice plastike'

shutterstock
08.11.2022.
u 07:00

Teflonske mikro i nanočestice plastike mogu predstavljati ozbiljnu zdravstvenu ugrozu, kažu autori studije.

Nedavna je australska studija pokazala da lonci s neprianjajućim dnom od teflona nisu potpuno sigurni kako se dugo mislilo, te da bi mogli dok kuhaju otpuštati milijune sitnih čestica plastike.

Naime prema australskim istraživačima, samo jedna manja pukotina na površini teflonskog lonca ili tave može osloboditi oko 9.100 mikročestica plastike i nanoplastike; komadić plastike manjih od pet i od jednog milimetra.

Deset ideja za zdravi i jednostavni doručak

1/10

- Neprianjajući premaz Teflon spada u tzv. PFAS kemikalije (perfluoroalkilne i polifluoroalkilne tvari)- piše jedan od autora studije dr. Cheng Fang u priopćenju Sveučilišta Flinders, a prenosi NY Post.

"S obzirom na to da je riječ o za zdravlje opasnim kemikalijama, teflonske mikročestice mogu predstavljati ozbiljnu zdravstvenu ugrozu koju još treba istražiti".

Naime Fang i njegov tim su oponašajući proces kuhanja testirali šest različitih novih i rabljenih neprianjajućih lonaca i tava, a na njima su koristili čeličnu i drvenu kuhaču i hvataljku za roštilj, a dokazali su da posuđe može ispuštati mikroplastiku i ako se nije vidljivo ogrebalo i oštetilo.

Teflon je inače sintetička plastika koja se kemijski sastoji od atoma ugljika i fluora i ima nisku razinu trenja, a član je i PFAS kemikalija poznatih kao "vječne kemikalije"; jer im trebaju stotine, čak i tisuće godina da se razgrade u okolišu.

Te se kemikalije nalaze u tisućama proizvoda koje svakodnevno koristimo; kao i u tlu, zraku i vodi; pa su im ljudi stalno izloženi, no problem za zdravlje je kada ste nastaje predugo izloženi prevelikoj količini.

Ove kućanske uređaje obavezno morate isključiti iz struje kada ih ne koristite, ne palite ih ni kada spavate.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije