Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvrstite ih u jelovnik

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

Pixabay
16.01.2023.
u 10:23

Osim što podržava zdravlje srca i rad mozga, lisnato povrće poput kelja, špinata, blitve i rikule jedna je od najboljih namirnica za ponovnu konzumaciju

Imunitet je važan tijekom cijele godine, svake godine, ali čini se da je postao još važnija zdravstvena tema u posljednjih nekoliko godina. I uvijek je od posebnog interesa kada nastupi sezona prehlade i gripe. Srećom, moguće je zaštititi se od šmrcanja i bolovanja tako da sami održavate zdrav imunološki sustav kroz svakodnevne navike.

Jedan od najboljih doživotnih načina da podržite svoj imunitet je prehrana i pametne prehrambene navike. Hranjenje hranom za jačanje imuniteta i ispijanje određenih pića nije samo učinkovito, već je lakše i ukusnije nego što mislite, kako prenosi Real Simple.

Lisnato povrće
Osim što podržava zdravlje srca i rad mozga, lisnato povrće poput kelja, špinata, blitve i rikule jedna je od najboljih namirnica za ponovnu konzumaciju. Lisnato povrće bogato je mikronutrijentima, posebno vitaminom C i vitaminom K, koji su esencijalni za promicanje zdravog imunološkog sustava. Ostale hranjive tvari za jačanje imuniteta u lisnatom zelenilu uključuju beta-karoten i folat ili vitamin B9. 

 Volite li grickati kisele krastavce? Ovo je dobro znati:

1/4

Probiotička hrana
Kada je riječ o zdravlju crijeva, probiotičke namirnice kao što su jogurt, kefir, kimchi i kiseli kupus imaju glavnu riječ. A budući da je rad crijeva povezan s imunitetom, ovi izbori bogati probioticima višenamjenska su superhrana. Dobre bakterije u probiotičkoj hrani jačaju imunološke stanice u crijevnoj sluznici, a mikrobi također metaboliziraju hranu kako bi proizveli hranjive tvari koje inače ne bi bile dostupne tijelu. To osigurava da vaš imunološki sustav dobije hranjive tvari koje su mu potrebne za pokretanje. Za optimalnu potporu imunološkog sustava, preporučuje se dodavanje probiotičke hrane u vašu prehranu dva do tri puta tjedno. 

Citrusno voće
Agrumi, poput naranči i grejpa, vrve vitaminom C. Ovaj nutrijent neophodan je za vrhunsku imunološku funkciju, jer potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv bolesti. U agrumima možete uživati ​​tako da ih dodate u vodu, koristite ih kao pojačivač salate ili ih dodate u voćni smoothie.

Bobičasto voće
Kada je riječ o hrani za jačanje imuniteta, ne možete pogriješiti s bobičastim voćem kao što su jagode, borovnice i maline. Bobičasto voće bogato je antioksidansima koji pomažu u zaštiti zdravih stanica od štetnih molekula. Bobičasto voće također nudi vitamin C, bitnu hranjivu tvar za imunitet, i vlakna, koja podržavaju dobre bakterije u probavnom traktu, dodaje. Ciljajte na dvije porcije bobičastog voća od pola šalice tjedno, što je lako učiniti s ukusnim jelima kao što su zobene pahuljice pečene u bobicama i smoothie zdjelice. 

Nemasni proteini
Iako su vitamini i antioksidansi koje dobivamo iz biljne hrane često povezani s imunološkom funkcijom, proteini su jednako ključni. Protein pomaže tijelu popraviti tkiva i mišiće, izgraditi antitijela i pospješiti sintezu aminokiselina potrebnih za imunološku funkciju. Za najzdraviju opciju, odlučite se za nemasne bjelančevine s niskim udjelom zasićenih masti. Primjeri nemasnih izvora proteina uključuju tofu, grah, leću, piletinu ili puretinu bez kože i bijelu ribu.

Zeleni čaj
Možete i pijuckati svoj put do boljeg imuniteta. Izuzetno osvježavajući zeleni čaj morate imati u vašoj ladici za čaj. Zeleni čaj ima niz antioksidansa, uključujući biljni spoj koji se zove epigalokatehin galat. Ovaj spoj može pomoći smanjiti upalu u tijelu i poboljšati njegovu funkciju. Uživajte u toplom ili hladnom zelenom čaju ili ga dodajte u smoothie za ukusan twist.

Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije