Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzrok glavobolje

Stručnjaci objašnjavaju zašto biste trebali prestati spavati na trbuhu

Getty Images
09.01.2020.
u 08:40

Većina ljudi voli spavati na trbuhu jer se tako njihovo tijelo maksimalno opušta i taj položaj pomaže da lakše utonu u san. Ipak, stručnjaci upozoravaju da bi neke boli i simptomi koje osjećate mogli biti prouzročeni upravo time.

Iako je za one s apnejom ovaj položaj spavanja odličan, on može prouzročiti druge probleme, a prvi od njih je bol u leđima. Kako biste mogli normalno disati morate, naravno, okrenuti glavu u stranu, a taj položaj vrata nije dobar, prenosi msn.com.

"Mišići vrata se istežu i to utječe na ukočenost, bol u vratu i glavobolje. Povećava se pritisak duž živaca koji izlaze iz kralježnice, što može izazvati ukočenost i trnce koji zrače prema vratu i u ruke. Uz to, kada spavate na trbuhu, vaše tijelo može upasti u madrac, a tako neće biti podržana prirodna krivulja kralježnice i bit će povećan pritisak na lumbalni dio kralježnice", tvrdi Eric Nance, ortopedski kirurg.

Spavanje s licem na jastuku može utjecati na prištiće i akne s obzirom na to da ulja i prljavština iz jastuka i kose začepljuju vaše pore. "Proizvodi za kosu, pogotovo ulja i serumi, prenose se na jastuk, a s jastuka na čelo i najčešće prouzročuju nastanak prištića."

Nance savjetuje da spavate na boku i stavite jastuke između nogu i ruku. Ako baš nikako ne možete odustati od ovog položaja pri spavanju, nabavite kvalitetan madrac i ne prevelik jastuk.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
10:44 09.01.2020.

Najbolji položaj, nema hrkanja.

CL
Cloney
09:16 09.01.2020.

Glupost ! Cijeli život spavam na trbuhu i nemam tih problema...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije