Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fini balans

Stres je okidač za kiselu smrt

'woman drinking a glass of lemon juice with mint leaves'
'Stockbyte'
23.02.2011.
u 08:00

Kiselost organizma može biti uzrok mnogih sitnih boljki koje mogu, zanemarimo li ih, prerasti i u smrtonosne bolesti

Težak osjećaj u želucu, nadutost, nesanica, nervoza, zadržavanje vode, migrena, zatvor pa čak i proljev... tek su neki od simptoma acidoze, stanja organizma pri kojem pH vrijednost krvi pada ispod 7,35, odnosno po Tarri Barat, ispod 7,0. O problemu kiselosti organizma kod nas se još uvijek malo zna, tek nešto više među makrobiotičarima. 

Prirodna lužnatost dobra 

U svom prirodnom stanju tijelo je blago lužnato s pH vrijednošću 7,4, a u takvim uvjetima kemijski se procesi u organizmu najlakše i najpovoljnije odvijaju, a otpadne tvari brzo uklanjaju i ne opterećuju organe usporavajući njihove funkcije. O važnosti pH vrijednosti u tijelu Tarra Barat govori: 

– Kada je pH vrijednost tijela kisela, pojavljuju se bolesti poput raka, šećerne bolesti i multiple skleroze. No kada je pH vrijednost lužnata, bolesti poput raka ne mogu se pojaviti pa je jedan od najjednostavnijih, najsnažnijih, pa i najjeftinijih načina na koji se može pratiti stanje zdravlja upravo provjera pH vrijednosti krvi. Neki to rade jednom mjesečno, a može se i svaka dva tjedana – objašnjava T. Barat. Kada je pH – koji se mjeri ravnotežom između lužnatosti i kiselosti – neutralan, tada ste zdravi. Acidoza se javlja, opisuje Barat u svojoj knjizi “Stres, najveći ubojica današnjeg čovjeka”, najčešće kao posljedica nepravilne prehrane, pretjeranog unosa masti životinjskog podrijetla ili obrađene brze hrane pripremljene u uljima koja potiču kiselost u tijelu. 

Oprezno s vitaminom C 

Visok unos vitamina C, koji je dobar zbog drugih procesa u organizmu, može biti čimbenik koji doprinosi acidozi, ali su to i zagađivači iz zraka, kiseline u vodi. No osim vanjskih čimbenika, napominje T. Barat, stres je ”krivac” za pojačanu kiselost organizma. Naime živčana napetost, pretjerana buka, kratkoća vremena i ostali pritisci povećavaju kiselost organizma.

Ključne riječi

Komentara 7

SO
SOPRANO
12:48 23.02.2011.

dobar tekst

CR
Crollywood
19:22 23.02.2011.

Ja sve svoje tegobe liječim Jägermeisterom.Dan nakon što sam se njime razbio izlgedam 5 godina mlađe.Svijetlim u mraku kao fosforescentna Bogorodica na noćnom ormariću moje bake. Preporučujem ga i kod stresa i te aceloze,te kiselosti i toga.

DU
Deleted user
10:09 23.02.2011.

Super, nova bolest. Sada neka se lagano piše tu i tamo, pa među nama, si čuo za ono novo \"kiselost organizma\" i onda BUUUM u svim ljekarnama, reklame u udarnom terminu, lijek, lijek 1000% djelotvoran tablete protiv kiselosti organizma ,, sirup za održavanje kiselosti, test za provjeru kiselosti. E majku vam lopovsku farmaceutsku. Jeli ima ijedan čovjek na ovoj planeti a da je potpuno zdrav ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije