Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Stari indijski začin liječi srce

kurkum-txt.jpg
import
03.03.2008.
u 11:46

Istraživanje pokazuje da indijski začin kurkuma može pomoći u sprečavanju srčanog zatajivanja i u "popravku" oštećenog srca. Kurkuma je biljka iz porodice ingvera poznata još pod nazivom žuti korijen. Potječe iz Indije i jedan je od osnovnih sastojaka curry praška, ali se upotrebljava i samostalno, posebno za jela od riže i piletine. Korijen se kuha, zatim suši i oguli se koža. Nakon toga se melje u prah. Dobiva se žuti prah ljutog i blago gorkog ukusa.

Mada su se testovi obavljali na miševima, znanstvenici se nadaju da će se otkriće moći primijeniti i na ljudima. Istraživanje je objavljeno u časopisu „Journal of Clinical Investigation, a u njemu se tvrdi kako se kurkuma već stoljećima upotrebljava u azijskoj medicini za liječenje upalnih poremećaja i da se povezuje s nizom korisnih učinaka na zdravlje.

Kada su stručnjaci u kanadskoj općoj bolnici u Torontu testirali začin na miševima, otkrili su da njihovo oštećeno srce učinkovitije pompa krv, a ožiljci na srcu zacijelili su nakon samo nekoliko doza.

Ne zna se točno kako taj narančasti začin može pridonijeti cijeljenju ožiljaka, mada znanstvenici misle da bi to moglo biti zbog isključivanja gena koji uzrokuju da srce postaje uvećano i prekriveno ožiljcima.

Ipak, istraživači upozoravaju kako jedenje više currrya nije pravilni način uzimanja „čarobnog začina“, budući da mnoga takva jela sadržavaju velike količine masnoća. Jedan od istraživača, dr. Peter Liu rekao je : „Učinak kurkuma se ne povećava ako ga jedete više.“

Lovro Lamot, dr.med.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije