Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Danas je 07.07.2017., a 'sretne i svete' sedmice pojavljuju se u Bibliji 562 puta

U velikim civilizacijama, počevši od egipatske, sedam je bio simbol vječnog života, potpun ciklus i dinamično savršenstvo.
07. srpnja 2017. u 08:34 3 komentara 12968 prikaza
Broj 7
Foto: pixabay.com

Mnogi će danas izreći sudbonosno DA s nadom da će im ovaj datum donijeti sreću i ljubav u zajedničkom životu. Isto tako, mnogi upravo broj sedam smatraju jednim od najsretnijih brojvea. I tako je stoljećima unatrag. Što je toliko privlačno i mistično u brojci 7?

Sreća e, da... Svi hoće biti sretni, ali ne znaju otkud krenuti. Evo gdje griješimo...

Numerolozi drže da osobe koje su rođene na datumk oji sadrži broj 7 su šarmantne i privlačne. Intelektualne su, intuitivne, mudre i vrijedne. Opisuju ih kao osobe koje su duhovne i zagonetne te kao osobe koje sreću ne traže u novcu ili bogatstvu. te su osobe pretežito osobe koje uživaju u samoći te su izrazito sebične, ali i cinične. Mnogi poznati glumci i pjevači su rođeni pod brojem 7 poput Julie Roberts, Carrie Underwood, Taylor Swift, Leonarda DiCapria, Natalie Portman te mnogi drugi.

Broj sedam i povezanost s tom brojkom "vuče se" daleko u povijest. U velikim civilizacijama, počevši od egipatske, sedam je bio simbol vječnog života, potpun ciklus i dinamično savršenstvo. Mjesečevo razdoblje traje sedam dana, a četiri razdoblja jednog Mjesečeva ciklusa daju 28, odnosno zatvaraju ciklus. I u Sumerana se sedam pojavljuje kao sveti broj i uvijek odražava savršenstvo, ponekad i samo božanstvo. 

Sedmice u Bibliji

Mnogi od brojeva koji su navedeni u Bibliji imaju dublje proročko ili duhovno značenje. Brojevi, i u Starom i u Novom zavjetu, otkrivaju skrivene pojmove i značenja koja obično promaknu površnom čitatelju. Jednom prilikom, Isus je rekao: “Vama su i vlasi na glavi izbrojene.” (Matej 10,30). 

Sedam u Bibliji predstavlja savršenstvo i znak Boga, božanskog djela, kompletnosti, punine, poslušnosti i odmora. Neki ga nazivaju i “vladarom” biblijskih brojeva jer se pojavljuje ukupno 562 puta u Bibliji, uključujući i izvedenice. Ovaj broj se može rastaviti na zbirne elemente 3 i 4. Broj 3 predstavlja Trojstvo, a broj 4 sveobuhvatnost. 

Ovaj broj, isto tako, možemo pronaći i u mnogim biblijskim proročanstvima, točnije na 42 mjesta u Danielu i Otkrivenju. Tako se u Otkrivenju navodi sedam crkava, sedam duhova, sedam svijećnjaka, sedam zvijezda, sedam pečata, sedam rogova, sedam očiju, sedam anđela, sedam truba, sedam gromova, sedam glava, sedam kruna, sedam zala, sedam čaša gnjeva, sedam kraljeva…

Spavanje RITUALI PRIJE SPAVANJA Ovih 5 stvari trebali biste napraviti svakog dana: učinit će vas uspješnijim, sretnijim i zdravijim, a traje 10 minuta! auto dugoročno istraživanje Većina Hrvata smatra se općenito sretnim osobama, evo što im najviše donosi sreću žena s balonima može se Ovoga biste se trebali odreći ako želite biti sretni i uspješni
Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • lipotan:

    sretne svete sedmice su samo one koje ti se ukazu u Las Vegasu.

  • Avatar Parousia
    Parousia:

    Da nastavim:7 smrtnih grijeha,7 darova Duha Svetoga,7 Svetih Sakramenata,7 Svetih tajni,7 Svetih zakosti itd.da nejdem u nedogled,neka vas sve prati Bozji Blagoslov