Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obična namirnica?

Soja ne utječe na smanjenje krvnog tlaka

soja
Marko Lukunić/PIXSELL
29.05.2012.
u 13:45

Istraživanje je pokušalo provjeriti jesu li sojini izoflavoni utjecali na proširenje krvnih žila, no rezultati su bili negativni...

 

Soja ipak nije tako djelotvorna kako se vjerovalo, zaključili su znanstvenici sa sveučilišta u Houstonu. Prijašnjim istraživanja utvrđeno je da je azijska prehrana bogata sojom i njenim klicama uzrok manjeg broja srčanih bolesti. No soja koju žene u zapadnim zemljama koriste kao dodatak  prehrani ne doprinosi bitnijem smanjenju krvnog tlaka.

Svaka treća osoba u svijetu pati od problema s tlakom i izaziva govoto polovicu srti od srčanog i moždanog udara. Istraživanje je obuhvatilo 24 žene u menopauzi s blago povišenim krvnim tlakom, kojima se najčešće preporučaju sojini proizvodi. Polovina je uzimala 80 miligrama sojina izoflavona, a šest tjedana poslije nije bilo znatnije razlike u prosječnoj razini krvnog tlaka između onih ispitanica koje su uzimale tablete i onih koje nisu. Gornji tlak je u prvoj grupi u prosjeku bio 137 mm/Hg, a u grupi na koja je uzimala placebo 136 mm/Hg. Prosjek donjeg tlaka u obje grupe bio je oko 80 mm/Hg.

Ranije studije otkrile su da se nakon intravenozne infuzije sojinih izoflavona može povećati razina dušikova oksida i potpomoći širenju krvnih žila. No problem je u tome što ljudi ne uzimaju soju kroz infuziju. Ovo je istraživanje pokušalo provjeriti jesu li sojini izoflavoni utjecali na proširenje krvnih žila, no rezultati su bili negativni. 

Znanstvenici su zaključili da Azijati koji konzumiraju namirnice bogate sojinim proteinima imaju zdravije srce vjerojatno jer soju redovito konzumiraju tijekom cijelog života. Međutim, osobe koje nemaju takav način prehrane neće imati nikakav efekt kad uzimaju soju kao dodatak prehrani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije