Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
učinkovit antacid

Soda bikarbona može biti 'čudotvoran lijek', ali ovo trebate znati

soda bikarbona
Foto: Thinkstock
1/8
15.11.2016.
u 08:38

Soda bikarbona pomaže kod sunčevih opeklina. Svrbež i zatezanje kože može se ublažiti za 10-15 minuta u kupki hladne vode s pola šalice sode bikarbone

Nedavnom izjavom kako “sterilizira svoje tijelo” kupanjem u kadi u koju doda tek žlicu sode bikarbone, glumica January Jones pridružila se “revivalu” tvari u čiju se ljekovitost mnogi ponovno kunu. Tako nekoć narodne recepte sa sodom bikarbonom danas možete pročitati u brojnim (inozemnim) medijima u kojima ih preporučuju liječnici. Može se vidjeti niz informacija i raznih savjeta na internetu, pročitati tekstove u kojima se poručuje da se sodom rješava zadah iz usta, eliminiraju akne s lica, izbjeljuju zubi, a posebno se naglašava vraćanje kiselosti organizma u ravnotežu.

Sadrži velike količine natrija

O učincima, ali i mitovima napisan je niz članaka te valja istaknuti kako samoliječenju sodom bikarbonom treba svakako prethoditi savjetovanje s liječnikom. Koliko, kada, na koji način te dokad se smije koristiti sodom, pitanja su za koje odgovore treba potražiti od liječnika.

– Zbog svoje blage lužnatosti, može se koristiti kao neutralizator klorovodične kiseline kod gastritisa, peptičkog čira, dispepsije i GERB-a. Kada se koristi u medicinske svrhe, tada se kaže da pripada grupi lijekova pod nazivom antacidi. Svi antacidi, kao skupina lijekova, mogu interferirati s velikim brojem drugih lijekova pa se prije početka konzumacije sode bikarbone treba posavjetovati s liječnikom – objašnjava Petra Pažin, magistra nutricionizma iz Poliklinike Bagatin.

Nadalje, soda bikarbona pomaže kod sunčevih opeklina te se svrbež i zatezanje kože može ublažiti za 10-15 minuta u kupki hladne vode s pola šalice sode bikarbone. Ipak samoliječenja uz pomoć ovog sastojka trebaju se suzdržati trudnice, dojilje i djece te pojedini kronični bolesnici.

U prašku i mineralnoj

Na oprezu trebaju biti i osobe na prehrani bez soli, odnosno natrija. Naime, soda bikarbona sadržava velike količine natrija koji predstavlja problem bubrežnim bolesnicima i ljudima koji imaju hipertenziju.

Također, sodu bikarbonu ne bi trebale konzumirati osobe koje imaju intestinalno krvarenje, edeme, probleme s mokrenjem, bolesti srca i jetre. Obvezno izbjegavajte konzumaciju mlijeka uz sodu bikarbonu jer može dovesti do nuspojava. Naime, visoki sadržaj kalcija u mlijeku dovodi do pojačanog lučenja kiseline u želucu – objašnjava magistra Pažin.

Inače, znanost sodu bikarbonu definira kao neorgansku tvar, a primarna joj je upotreba, kaže ova nutricionista, u prehrambenoj industriji. Stoga nabraja da se soda koristi u proizvodnji dodataka za dizanje tijesta kao što je prašak za pecivo i pečenje, u proizvodnji pjenušavih pića i mineralnih voda. 

>>15 prljavih problema koje će s lakoćom riješiti soda bikarbona

Komentara 25

LI
lilijana
11:43 15.11.2016.

crodoc - Iako ni u kojem slučaju nisam protiv konvencionalne medicine - ono što mi se kod nje ne sviđa je što se redovno liječe simptomi i to najčešće nekakvim dugoročnim uzimanjem lijekova koji onda probleme stvaraju na drugim mjestima a da nisu djelovali na uzrok tegoba. Eto npr. kod problema sa želucem kažete soda bikarbona nije dobro rješenje a blokatori H pumpe jesu. Znači onome tko ima problema sa želucem preporučate kontinuirano korištenje tableta? One nisu nimalo štetne? Ono što bi alternativna medicina ili npr. ayurveda u ovom slučaju preporučila je promjena životnog stila, prehrane, izbjegavanja stresa kao micanje uzroka tegoba uz prirodne načine ublažavanja istih dok uzrok tegoba ne nestane. Nije li to logičnije? Zašto naši liječnici više ne daju ovakve savjete? Npr kod autoimunih bolesti štitnjače kljuka se pacijente tabletama, kod hipertireoze tabletama zalijenjuju štitnjaču da bi ju na kraju vadili. Nitko se ne bavi pitanjima zašto je autoimuna bolest nastala, zašto tijelo samo sebe napada? Kad im se postavi pitanje o promjenama načina života ili o pokušaju liječenja prirodnim putem odgovor je: ne znamo za alternativu ili ne morate ništa, samo izbjegavajte sol. Konvencionalna medicina ne pristupa čovjeku kao cijelini pa liječenjem jednog simptoma bolesti često stvara druge bolesti (npr. kemoterapija).

ZP
zeljko.posaric.9
13:36 15.11.2016.

crodoc, ti si očito vrlo pametan i školovan čovjek ali to ne znači da ponekad nisi u stanju napisati nešto što nema veze s vezom. Po mojem iskustvu i iskustvu ljudi koje poznajem obična Soda-Bikarbona je upravo fenomenalna stvar, kaoo što su je i opisali u članku. Ja imam problema sa žgaravicom i refluksom. Soda to rješava bez problema i sretan sam. Jedan moj poznanik je imao problema s "izraženijim mirisom kože". Saznao je da to može riješiti kupajući se u vodenoj otopini sode i zbilja je riješio svoj problem. Soda je i fenomenalno sredstvo za čiščenje masnoće i težih zaprljanja, još kad se doda malo octa..... Kažem, kolko znam Soda-Bikarbona je upravo fenomenalno korisna i jeftina supstanca koja pomaže.

GE
gerakosna
15:15 15.11.2016.

Crodoc- kad će doktori početi lječiti uzroke bolesti i prestat biti dileri farmaceutskih kompanija onda ću ih počet opet slušat. Na svom iskustvu kad sam imao karcinom sam naučio koliko doktore ta njihova "stručnost" i naobrazba zapravo učini ograničenima i kratkovidnima. Da sam doktore ostao slušatnil bi me ubili od kemoterapije il bi se još paco po Rebru. I btw, od tako pametne osobe bi očekivao drugačijiju sliku avatara...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije