Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Senzacionalno otkriće Nestleovih stručnjaka: Zbog ovog će smanjiti šećer u čokoladi za čak 40 posto

Nestle će novu vrstu šećera od 2018. koristiti u cijeloj paleti proizvoda
02. prosinca 2016. u 08:46 3 komentara 4039 prikaza
tamna čokolada
Foto: Thinkstock

Švicarski prehrambeni div Nestle objavio je u četvrtak da će, zahvaljujući znanstvenom otkriću, smanjiti razinu šećera u čokoladi za 40 posto, a da to neće utjecati na sam okus čokolade.

Kompanija koja proizvodi KitKat i Aero priopćila je da su njezini znanstvenici otkrili drukčiju strukturu šećera, kojom bi se omogućilo smanjenje njegove razine u proizvodu. Nestle je patentirao svoje otkriće, a novu vrstu šećera će od 2018. koristiti u cijeloj paleti proizvoda. 

Nestleovi znanstvenici promijenili su strukturu šećera tako da se brže otapa, što zavarava okusne pupoljke, uz efekt povećanja slatkoće, tvrde iz te kompanije.

nestle,nestlé povučeni s tržišta Nestle: Pronađeni tragovi konjetine u tri proizvoda govedine polancec Darko Marinac Nestle je tražio samo Vegetu, mi je nismo dali Nestle Krše zakon Čile tuži Nestle i Kellogg's za poticanje pretilosti kod djece

Glavni tehnološki direktor Nestlea Stefan Catsicas opisao je rad na novom patentu kao "istinski inovativno istraživanje".

Općenito je teško generalizirati koliko je šećera u čokoladi, jer to varira od proizvoda do proizvoda. Mliječne čokolade obično imaju 50-postotni sadržaj šećera, a nešto šećera dolazi i iz mlijeka koje se koristi u tim proizvodima.

U bijeloj čokoladi šećeri su još prisutniji, mogu dosegnuti čak 60 posto, dok je količina šećera tamnih čokolada vrlo različita, i varira od 40 posto do potpunog izostanka šećera, što je za većinu potrošača ipak pregorko.

Predsjednik Znanstvenog vijeća Instituta za znanost i tehnologiju hrane profesor Julian Cooper kazao je da je Nestleovo otkriće važno: – Riječ je o dobroj znanosti. Mnogi ljudi šećere žele izbjeći smanjenjem količine namirnica. To će potrošačima koji koriste prilagođene šećere u Nestleovim proizvodima dati "halo-efekt" i moći će više pojesti – kazao je Cooper.

No, profesor Cooper, koji istražuje šećere u posljednjih 40 godina, naglasio je da bi Nestleovi patenti mogli potaknuti suparnike na slične pomake: – Patent je dvosjekli mač. Kako s jedne strane zaštićuje ono što ste postigli, tako i ukazuje vašim suparnicima na to.

Nestle smanjuje razinu šećera u svom asortimanu proizvoda od 2007. godine, kada je predstavio svoju "globalnu politiku smanjenja šećera".

I druge prehrambene tvrtke koriste se tehnološkim otkrićima u svojim sastojcima. Prije šest godina je kompanija Pepsi, koja proizvodi Walker crisp, razvila je molekulu soli koja omogućuje smanjenje unosa natrija i pritom ne utječe na okus.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • cupus:

    I 'naravno' za desetak godina ce nam 'otkriti' kako isti uzrokuje rak pa ce nam ponuditi ' novu' cokoladu BEZ tog sastojka...

  • strsljen2013:

    Vaše proizvode sam prestao koristiti a sada više neću ni razmišljati o njima.

  • Deleted user:

    Što se više kemije stavlja u čokoladu to je nezdravija. Na kraju će reći da su izmislili čokoladu bez ijednog prirodnog sastojka pa će to prodati kao super zdravi proizvod. Ljudi će to naravno kupovati,