Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Savjeti stručnjakinje: Na ovih devet načina možete kontrolirati svađu među djecom

shutterstock
28.03.2023.
u 07:00

Suparništvo između braće i sestara može potrajati i u odrasloj dobi, ali postoje načini da ga se pobijedi.

Imati djecu koja se svađaju jedno s drugim može biti najveća noćna mora svakog roditelja. Ipak, stručnjaci su sada otkrili kako suparništvo između braće i sestara može biti dobra stvar, ako se njime pravilno upravlja. Maggie Bolger, stručnjakinja za razvoj djeteta i majka četvero djece iz Londona, rekla da suparništvo između braće i sestara može 'pojačati emocionalnu inteligenciju' i 'poticati snažne društvene vještine'. Međutim, upozorila je da, ako se nastavi predugo, može postati negativna stvar s dugotrajnim posljedicama. Otkrila je svojih devet savjeta kako riješiti rivalstvo između braće i sestara, prenosi Daily Mail.

Što majke najviše žele dobiti na dar? Možda ćete se iznenaditi:

1/6

1. Brojite do deset: pustite ih da vide mogu li to sami riješiti

Maggie je objasnila: „Prečesto je naš roditeljski instinkt da interveniramo čim se podigne glas u nastojanju da iznudimo brzo rješenje i izbjegnemo sukob. Zapravo je puno bolje pustiti djecu da sama to riješe i pokušati se uključiti samo ako se djeca počnu fizički obračunavati“. Rekla je da je rješavanje sukoba vitalna životna vještina koju svatko treba izbrusiti do odrasle dobi. Nastavlja: „Naučiti umijeće pregovaranja, rasprave i rješavanja problema većina nas uči u prvom trenutku s braćom i sestrama. Konstantna intervencija odraslih ostavlja kod djeteta osjećaj da će uvijek biti 'spašeno' i stoga nema prostora da nauči vještinu rješavanja sukoba“.

2. Neka razmisle o svemu

Roditeljska reakcija kada dođe do sukoba je iznuđivanje isprike od jednog ili oba djeteta u neposrednom trenutku. Međutim, Maggie je rekla da ovo nije uvijek najbolji način rješavanja svađe. Objasnila je: „Kada se to radi u žaru trenutka, živci su na visokoj razini i djeca nisu imala vremena ni prostora da razmotre što se dogodilo, a samim tim i da stvarno ozbiljno kažu 'Žao mi je'. Umjesto da odmah inzistirate na isprikama, predložite pauzu kako biste ih pustili da razmišljaju o onome što su napravili. Ključ za pauzu je u tome da nema mobitela i tableta, tako da moraju stvarno razmišljati o stvarima. Onda ih pusti da dođu k tebi kad se dogovore. Ovo je važno kako se ne bi razvilo negativno suparništvo između braće i sestara te ljutnja“.

3. Terapija večerom

Stručnjakinja za roditeljstvo opisala je vrijeme večere kao važan dio dana. Objasnila je: „Pruža miran prostor u kojem se s cijelom obitelji raspravlja o problemima koji su se pojavili tijekom dana. Razgovor o tome zašto su problemi nastali i kako su riješeni pojačava ideju da će ponekad doći do sukoba, ali da možemo krenuti dalje. Ovakav okrugli stol je zaista zdrav i potiče otvorenu i iskrenu komunikaciju s djecom od malih nogu. Ovo je još jedna životna vještina koja njeguje razvoj jezika za izgradnju povjerenja jednih u druge“.

4. Dajte im njihov prostor

Maggie je objasnila: „Postoje istraživanja koja pokazuju da kada su roditelji u blizini, djeca se bore za njihovu pažnju. Često smatraju da je čak i negativna pažnja bolja od nepažnje. Ali, kada su djeca prepuštena sama sebi da se igraju, sklonija su više surađivati. Dakle, imajte svoj prostor, dajte im njihov i zapravo ćete vidjeti da će stvari biti skladnije nego što ste mislili“.

5. Mirno intervenirajte

Ponekad djeca jednostavno ne mogu riješiti stvari bez mirne intervencije odrasle osobe. Ali, Maggie je predložila da je ključ kada se ulazi u sukob između male djece 'ostati neutralan'. Nastavila je: „Biti neutralan i ne zauzimati strane (barem ne pred njima) daje svakom djetetu priliku da izrazi zašto vjeruje da je bilo u pravu. Priznajte ove osjećaje - čak i odrasli ljudi mogu imati problema vidjeti kako je njihovo ponašanje doprinijelo negativnoj situaciji. Pažljivo slušajte i smireno objasnite kako je svako dijete imalo ulogu u neslaganju, racionalizirajući ponašanje umjesto da ga izravno omalovažavate“.

6. Nemojte uspoređivati

Maggie je objasnila: „Svi to radimo, većinu vremena nesvjesno. Ali, kada su u pitanju djeca, usporedbe mogu biti štetne. 'Etiketiranje' djece može izazvati osjećaj ljubomore ili prijetnje od strane drugoga i nenamjerno dovodi do sukoba. Ako se dijete osjeća manje povlašteno, to može posijati sjeme za dublje, negativnije suparništvo između braće i sestara“.

7. Koristite omjer 1:2

Stručnjakinja za roditeljstvo rekla je da, poput odraslih, djeca često mogu doći do točke frustracije u kojoj smatraju da je uvreda najbolja reakcija. Rekla je: „Iako je to nažalost vrlo uobičajeno, kao roditelj moramo preokrenuti ovakvo ponašanje i za to preporučujem omjer 1:2. Stoga za svaku uvredu predlažem da dijete kaže dvije ljubazne stvari. Osim demonstracije utjecaja koji riječi mogu imati, to je moćan način da se brzo dođe do mirnijeg raspoloženja“.

8. Nulta tolerancija

Maggie je rekla da apsolutno zagovara dopuštanje djeci da se svađaju bez uplitanja odraslih. Međutim, otkrila je da moraju postojati neka ponašanja za koja postoji nulta tolerancija. Rekla je: „Jasno je da to uključuje svako fizičko nasilje i prozivanje. Uvrstite to kao 'kućna pravila'. Ako se bilo koje od tih pravila prekrši, dijete mora shvatiti da će biti posljedica“.

9. Preduhitrite potencijalne probleme

Stručnjakinja za roditeljstvo rekla je: „Kao roditelji znamo što pokreće svako naše dijete, poput gladi, umora ili preopterećenosti. Jedan od najboljih savjeta koje mogu podijeliti jest, gdje je to moguće, da preduhitrite svaki potencijalni napad. Kada su jedno ili sva djeca preumorna ili preopterećena, uključite ih u solo aktivnost kao što je čitanje, bojanje, slaganje slagalice. Ova intervencija može biti dovoljna da ih održi mirnima i spriječi bilo kakve probleme“.

Kroz 21 godinu rodila 14-ero djece: 'Svi nas stalno pitaju otkud nam novci za sve njih...'

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije