Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Savjeti koji će vam starenje učiniti zabavnijim

starci
Photos.com
03.03.2010.
u 13:00

Važno je pripaziti što unosite u organizam te na broj kalorija koje se s godinama moraju smanjivati, a jednako je važno pronaći fizičku aktivnost kojom ćete se baviti barem 30 minuta dnevno.

Starenje je neizbježno, a eliksir mladosti postoji samo u bajkama. No, na neke stvari ipak možemo utjecati, pa posljedice neizbježnog procesa ublažiti. Valja, naravno, pripaziti na prehranu, kondiciju i slično. Dok su neka pravila prehrane jednaka za svako razdoblje života, za osobe u godinama neka se pravila moraju prilagoditi. Valja unositi nešto manje kalorija dnevno te jesti što više općenito zdravih namirnica - povrća, voća i žitarica. Nudimo vam nekoliko savjeta nutricionista koji će vam pomoći da ostanete mladi.

Jedite što više hrane biljnog podrijetla
Voće, povrće, žitarice i ostala hrana biljnog podrijetla bogati su fitokemikalijama, koje mogu pomoći u borbi protiv bolesti povezanih sa starosti, kao što su srčane bolesti, visoki krvni tlak ili makularna degeneracija oka, koja je glavni uzrok sljepoće kod starih ljudi. Neka ove namirnice budu barem na dvije trećine vašeg tanjura, dok samo jedna trećina trebaju biti proteini s niskom količinom masti, kao što je riba, perad ili nemasno crveno meso.

Redovito provjeravajte težinu
Kako starite, vaše tijelo gubi mišićnu masu, a vaš se metabolizam usporava. Dakle, s godinama trebate sve manje kalorija kako biste održali zdravu težinu. Povećajte količinu voća i povrća, a smanjite unos hrane s puno masnoće i šećera. Višak kilograma može dodatno povećati vaš rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka, problema sa zglobovima i nekih vrsta raka.

Polako s masnoćama
Masnoće su važne za zdravlje, ali samo neke su zdrave, dok su one druge nezdrave. Biljno ulje ili ulje kanole vjerojatno je najbolji izbor jer sadrži najviše monozasićenih masnoća te malo zasićenih masti koje se povezuju s visokim rizikom od srčanih bolesti i raka. Ograničite unos zasićenih masti, uključujući namirnice životinjskog podrijetla, kao što su masno crveno meso i punomasni mliječni proizvodi.

Imajte na umu kalcij
Dovoljna količina kalcija može spriječiti osteoporozu, vodeći uzrok fraktura kosti u starijih osoba. Ako imate 50 i više godina, treba vam dnevno 1200 mg kalcija. Dobar su izvor kalcija nemasni mliječni proizvodi, sojino mlijeko s puno kalcija, sok od naranče te riba koja se može jesti s kostima, kao što su losos ili sardine. Puno kalcija ima i tamnozeleno povrće.

Ne zaboravite na vitamin D
Vitamin D važan je za apsorpciju kalcija, a nalazi se samo u određenoj vrsti hrane: masnoj ribi, žumanjku te obogaćeno mlijeku. Većinu vitamina D dobivamo izlaganjem suncu. No, s godinama koža gubi sposobnost sintetiziranja ovog vitamina, pa je preporučljivo uzimati dodatke prehrani.

Važan je i vitamin B
Kako starite vaš želudac proizvodi manje želučane kiseline, zbog čega tijelo teže apsorbira vitamin B 12 koji je važan za zdravlje krvi i živčanog sustava. Ima ga u mesu, ribi, jajima i mliječnim proizvodima, ali kod ljudi starijih od 50 godina također se preporučuje uzimati dodatak prehrani.

Krećite se!
Nikad nije kasno da se počnete kretati. Mnoga istraživanja pokazala su da redovito vježbanje u bilo kojoj dobi pomaže u sagorijevanju kalorija, daje vam snagu, smanjuje posljedice stresa, vraća vam snagu, te štiti od srčanih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i nekih vrsta raka. Važno je redovito se baviti fizičkom aktivnosti, pa je tako dobro izabrati aktivnost kojoj ćete moći posvetiti barem 30 minuta dnevno.

Ako pijete, budite umjereni
Male količine alkohola mogu vam pomoći u prevenciji nekih bolesti, pokazala su neka istraživanja, ali svakako ne valja pretjerati, posebno zato što alkohol ponekad može utjecati na učinkovitost nekih lijekova koje uzimate te povećati opasnost od nekih vrsta raka. Ako se odlučite na piće, imajte na umu da muškarci ne trebaju konzumirati više od dva pića dnevno, a žene više od jednog.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije