Ako postoji jedna torta koja istovremeno izgleda raskošno, ima bogat okus i nosi dugu tradiciju – to je definitivno Schwarzwald torta. Ova čokoladna bomba s višnjama i šlagom prava je kraljica među europskim slasticama, a mi vam donosimo originalni recept iz srca Njemačke. Uz pravi Kirsch (višnjevaču), mekan biskvit i bogatu kremu, ova torta ne ostavlja nikoga ravnodušnim. I da, možete je napraviti kod kuće – lakše nego što mislite!
Sastojci:
Biskvit:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g glatkog brašna
- 50 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
Nadjev:
- 1 staklenka višanja (oko 700 g, ocijeđene)
- 2 žlice šećera
- 2 žlice gustina (škrobnog brašna)
- 100 ml soka od višanja (ili vode)
- 3–4 žlice Kirschwassera (višnjevače)
Krema:
- 800 ml slatkog vrhnja za šlag
- 2 učvršćivača za šlag (šlagfix)
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- Ukrašavanje:
- naribana tamna čokolada (ili čokoladni komadići)
- cijele višnje (ili višnje iz kompota)
- šlag
Priprema: Pećnicu zagrijte na 180 °C. Jaja miksajte sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta i svijetla. Pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol pa prosijte u smjesu. Lagano umiješajte lopaticom dok se sve ne sjedini. Ulijte smjesu u kalup (Ø 24 cm) obložen papirom za pečenje i peci 30–35 minuta. Ohladite i prerežite na tri kore. Višnje ocijedite, sok sačuvajte. U loncu zagrijte višnje sa šećerom. U posebnoj posudi pomiješajte gustin sa 100 ml soka, dodajte višnjama i kuhajte dok se ne zgusne. Ohladite.
Slatko vrhnje miksajte s učvršćivačem, šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne postane čvrst šlag. Ohladite dok slažete tortu. Na prvu koru nakapajte malo Kirschwassera, premažite polovicom višanja, zatim šlagom. Stavite drugu koru, opet nakapajte Kirschwasserom, višnje, šlag. Stavite treću koru i premažite cijelu tortu šlagom (i sa strane). Po rubovima posipajte naribanu čokoladu, na vrhu napravite ružice od šlaga i stavite po jednu višnju na svaku.
koja je poanta objavljivanja recepta kojeg je moguće naći na barem milijun mjesta na netu???