Danas za vas imamo recept za jednostavan i izuzetno sočan kolač od kakaa, idealan za svaki dan jer se priprema brzo i bez puno truda. Ima intenzivan, bogat okus kakaa i mekanu, vlažnu teksturu. Preliven je marmeladom od jagoda te ukrašen čokoladnim šlagom i ribanom čokoladom, pa se bez problema može poslužiti i za svečanije prigode. Riječ je o tzv. američkom tipu biskvita, koji se priprema tako da se u jednoj posudi pomiješaju suhi, a u drugoj mokri sastojci. Na kraju se sve sjedini ručno, pjenjačom – bez miksera! Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes.
Sastojci
Za biskvit:
- 125 g oštrog brašna
- 25 g kakaa
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 60 ml ulja
- 90 g kiselog vrhnja
- 120 ml vruće instant kave
Za premaz:
- 3–4 žlice džema od jagoda (ili po želji)
Za ukrašavanje:
- 1 vrećica čokoladnog šlaga
- 100–125 ml mlijeka
- ribana čokolada po želji
Priprema: U većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke: brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Sve dobro izmiješajte kako biste razbili grudice, osobito od kakaa. U drugoj posudi razmutite jaje, dodajte ulje i kiselo vrhnje, pa sve sjedinite pjenjačom. Mokre sastojke ulijte u posudu sa suhima i promiješajte. Zatim postupno ulijevajte vruću instant kavu, stalno miješajući dok ne dobijete glatku, tekuću smjesu. Kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35–40 minuta. Biskvit je gotov kada čačkalica umetnuta u sredinu izađe suha.
Ohlađeni biskvit premažite džemom od jagoda. Pripremite čokoladni šlag prema uputama s vrećice (najčešće uz dodatak mlijeka) i ukrasite vrh kolača pomoću slastičarske vrećice i nastavka po želji. Po želji pospite ribanom čokoladom. Kolač spremite u hladnjak do posluživanja.