Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Supernamirnica

RECEPT DANA Kvinoja umjesto krušnih mrvica za zdraviju verziju pohanja

Foto: Shutterstock
1/3
18.10.2023.
u 09:33

Kako bi sve bilo još malo zdravije – filee nećemo pržiti u dubokom ulju, već peći u pećnici. Ovu pseudožitaricu možemo jesti i za doručak, ručak i večeru, ubaciti u salate, od njih napraviti popečke, prilog začinjen sa samo malo maslinovog ulja, soli i začinima...

Zovu je jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Kvinoja je pseudožitarica koja potječe iz Južne Amerike. Bila je glavna namirnica prehrane Inka, koje su je nazivale "majčinim zrnom". Ne sadrži gluten, pa je mogu konzumirati i osobe s celijakijom te je iznimno bogata vlaknima, željezom, magnezijem, manganom, bakrom i fosforom.

Osim što jedna šalica kuhane kvinoje sadrži osam grama proteina koji potiču mršavljenje i pet grama vlakana, kvinoja je također jedna od rijetkih biljnih namirnica koja se smatra potpunom bjelančevinom, što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline koje tijelo ne može prirodno proizvesti.

VEZANI ČLANCI:

 

Može se jesti i za doručak, ručak i večeru, ubaciti u salate, od njih napraviti popečke, prilog začinjen sa samo malo maslinovog ulja, soli i začinima, no mi smo se ovog puta odlučili kvinoju koristiti umjesto krušnih mrvica prilikom pohanja. Ali kako bi sve bilo još malo zdravije – bez prženja u dubokom ulju, već pečeno u pećnici.  Potrebno je samo kvinoju skuhati dan prije pripremanja glavnog jela. Evo recepta!

SASTOJCI:

600 g fileta nekog mesa (piletina/puretina/svinjetina)

2 jaja

3 žlice glatkog brašna

150 g šarene kvinoje

malo soli

malo maslinovog ulja

voda, sol

 

PRIPREMA:

Prvo bi trebalo kvinoju oprati, ocijediti u cjedilu i ponoviti postupak dokle god se voda pjeni. Kod kuhanja kvinoje – ako imamo običan lonac, dovoljno je dupla količina vode od kvinoje. Staviti potom novu vodu u lonac, posoliti po ukusu i pričekati da zakipi. Ubaciti kvinoju u kipuću vodu, smanjiti vatru, pokriti i pustiti da krčka 20-ak minuta. Probati, ako je potrebno još, dodati malo vode i kuhati još malo. Pustiti da se ohladi (ne miješati odmah dok se skine s vatre jer ćemo dobiti gnjecavu kvinoju). Nakon pola sata polako promiješati kako bi se svako zrnce odvojilo, početi prvo od gornjeg sloja pa prema donjem. Idući dan kvinoju tostirati na suhoj tavi, na laganijoj vatri, može uz kap ulja, dok ne posmeđi. Filete narezati na jednaku debljinu, posoliti ih s obje strane. Pjenjačom izmiješati jaja i brašno, dodati soli, pa meso uvaljati u smjesu jaja i brašna te potom u tostiranu kvinoju. Staviti grijati pećnicu na 220°C. Pripremiti protvan, staviti na njega papir za pečenje, malo ga namastiti i posložiti pripremljene mesne filee. Peče se sve skupa oko pola sata, ovisno o pećnici i vrsti mesa, a negdje na pola vremena pečenja preokrenuti. Servirati uz salatu, pečeno ili kuhano povrće, pire. Za one koje ne jedu meso – ovaj recept funkcionira i s ribom.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije