Ovaj šareni kolač od kokosa tako je mekan i sočan, a radi se od kakao biskvita, sloja kokosove kreme, zatim žutog biskvita te glazure od tamne i bijele čokolade. Zaista odličan kolač za ljubitelje kokosa, zanimljivog izgleda i vrlo jednostavan za pripremu. Možda ste na prvu pomislili da se biskviti peku posebno, a zatim pune kremom. Ali ovdje to nije slučaj, jer se cijeli kolač peče zajedno, što ga čini vrlo praktičnim. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. Uživajte!
Sastojci (dimenzija pleha: 35×20 cm):
Za biskvit:
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 120 g šećera
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 120 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice kakaa
Za kremu od kokosa:
- 500 ml mlijeka
- 30 g gustina
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 100 g kokosa
Za glazuru:
- 150 g čokolade za kuhanje + 4 žlice ulja
- 50 g bijele čokolade + 1 žličica ulja
Priprema: Mikserom tucite cijela jaja sa soli i šećerom dok smjesa ne pobijeli i ne postane pjenasta. Dodati ulje i mlijeko, te prosijano brašno sa praškom za pecivo i sve dobro sjediniti u glatku smjesu. Ovu smjesu podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio dodati kakao i sjediniti, dok drugi dio ostaje žut. Uzmite lim za pečenje dimenzija 35×20 cm i obložite ga papirom za pečenje. Prelijte smjesom od tamnog kakaa i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva dok ne bude napola pečeno, oko 10 minuta. U međuvremenu pripremite kremu od kokosa.
Gustin razmutite u malo mlijeka, a ostatak mlijeka uliti u lonac, dodati šećer i vanilin šećer, kao i kokos, te staviti na vatru da prokuha. Ukuhajte gustin ulijevajući ga u tankom mlazu i cijelo vrijeme miješajući žicom na srednjoj vatri dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre. Napola pečeni kakao-biskvit izvadite iz pećnice. Na to izlijte kremu od kokosa i ravnomjerno rasporedite. Žuti dio tijesta pažljivo izliti na kremu od kokosa i vratiti kolač u pećnicu da se ispeče do kraja, još 15-20 minuta. Ohladite kolač dok pripremate glazuru.
Čokoladu za kuhanje s uljem otopiti na najslabijoj vatri. U drugoj posudi otopite bijelu čokoladu s uljem. Kolač prvo prelijte tamnom glazurom i ravnomjerno rasporedite. Zatim žlicom prošarajte kolač bijelom glazurom. Kolač ostaviti na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi, a zatim staviti u frižider da se ohladi i stegne. Kolač narežite na kocke i uživajte!