Za sve ljubitelje čokolade, ovaj kolač je prava poslastica koja spaja bogatstvo okusa i sočnost biskvita. Jednostavan je za pripremu, a kombinacija čokoladne kreme i ganache glazure čini ga neodoljivim. Savršen za svaki događaj, od obiteljskih okupljanja do proslava, ovaj čokoladni kolač osvojit će svakog sladokusca. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. Uživajte!
Sastojci:
Za kakao biskvit:
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 100 ml jogurta
- 75 ml ulja
- 100 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 15 g kakaa
Za čokoladnu kremu:
- 250 g mascarponea
- 100 g otopljene čokolade za kuhanje
- 100 g Nutelle (ili druge nugat kreme)
- 250 ml slatkog vrhnja
Za ganache glazuru:
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade za kuhanje
Priprema: Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i mikserom izradite čvrsti snijeg. Ostaviti sa strane. U zdjelu sa žumanjcima dodati šećer i miksati dok smjesa ne pobijeli. Dodajte jogurt i ponovno promiješajte. Smanjite mikser na najmanju brzinu i dodajte ulje u tankom mlazu. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao i dobro mikserom izmiješajte u glatku smjesu bez grudica. Na kraju lagano miješajući žicom ručno umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u pleh veličine 30×20 cm obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Sa ohlađenog biskvita skinite papir za pečenje.
Čokoladna krema: Čokoladu otopiti u mikrovalnoj ili na pari i ohladiti. Mascarpone stavite u zdjelu, dodajte Nutellu i miksajte dok se ne zapjeni. Zatim dodati ohlađenu čokoladu i ponovo izmiksati. Posebno umutiti slatko vrhnje u drugoj posudi u srednje čvrst šlag pa ga ručno žlicom umiješati u čokoladni mascarpone. Sve sjediniti u jednoličnu kremu. Kremu premažite preko ohlađenog biskvita, poravnajte i stavite u hladnjak dok pripremate glazuru.
Ganache glazura: Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite s vatre i dodajte čokoladu izlomljenu na kockice. Ostaviti da tako odstoji pa dobro miješati žicom dok se čokolada ne otopi. Preko čokoladne kreme preliti glazuru, poravnati i kolač staviti u frižider da se ohladi i stegne.