isprobajte!

RECEPT DANA Idealan za početak tjedna: Najkremastiji čokoladni kolač

@natalija_mysticcakes
20.01.2025.
u 09:30

S bogatom čokoladnom kremom i glazurom, idealan je za svaku priliku i zasigurno će oduševiti vaše najmilije.

Za sve ljubitelje čokolade, ovaj kolač je prava poslastica koja spaja bogatstvo okusa i sočnost biskvita. Jednostavan je za pripremu, a kombinacija čokoladne kreme i ganache glazure čini ga neodoljivim. Savršen za svaki događaj, od obiteljskih okupljanja do proslava, ovaj čokoladni kolač osvojit će svakog sladokusca. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. Uživajte! 

Sastojci: 

Za kakao biskvit:

  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 ml jogurta
  • 75 ml ulja
  • 100 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 15 g kakaa

Za čokoladnu kremu:

  • 250 g mascarponea
  • 100 g otopljene čokolade za kuhanje
  • 100 g Nutelle (ili druge nugat kreme)
  • 250 ml slatkog vrhnja

Za ganache glazuru:

  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 100 g čokolade za kuhanje

Priprema: Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i mikserom izradite čvrsti snijeg. Ostaviti sa strane. U zdjelu sa žumanjcima dodati šećer i miksati dok smjesa ne pobijeli. Dodajte jogurt i ponovno promiješajte. Smanjite mikser na najmanju brzinu i dodajte ulje u tankom mlazu. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao i dobro mikserom izmiješajte u glatku smjesu bez grudica. Na kraju lagano miješajući žicom ručno umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u pleh veličine 30×20 cm obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Sa ohlađenog biskvita skinite papir za pečenje.

Čokoladna krema: Čokoladu otopiti u mikrovalnoj ili na pari i ohladiti. Mascarpone stavite u zdjelu, dodajte Nutellu i miksajte dok se ne zapjeni. Zatim dodati ohlađenu čokoladu i ponovo izmiksati. Posebno umutiti slatko vrhnje u drugoj posudi u srednje čvrst šlag pa ga ručno žlicom umiješati u čokoladni mascarpone. Sve sjediniti u jednoličnu kremu. Kremu premažite preko ohlađenog biskvita, poravnajte i stavite u hladnjak dok pripremate glazuru.

Ganache glazura: Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite s vatre i dodajte čokoladu izlomljenu na kockice. Ostaviti da tako odstoji pa dobro miješati žicom dok se čokolada ne otopi. Preko čokoladne kreme preliti glazuru, poravnati i kolač staviti u frižider da se ohladi i stegne.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije