Ovaj zimski kolač ne sadrži mliječne proizvode i jaja, a toliko je ukusan, aromatičan i sočan da će oduševiti svakoga! Ima tu svega finog: mljevenih prženih lješnjaka, svježe cijeđenog soka i korice naranče, džema od marelica, čokolade, mljevenog keksa... Prava eksplozija okusa. Za ljubitelje poznatog Jaffa okusa, to je pun pogodak. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. Uživajte!
Sastojci:
Za biskvit:
- 300 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
- naribana korica 1 naranče
- 4 žlice pekmeza od marelica
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 g mljevenih prženih lješnjaka
- 140 g oštrog brašna
- 2 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml ulja
Za premaz:
- 3-4 žlice džema od marelica
Za kremu:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 2-3 žlice džema od marelica
- 130 g mljevenog keksa
- 1 vanilin šećer
- 150 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
Za posipanje po vrhu:
- oko 50 g sjeckanih prženih lješnjaka
Priprema: Prvo tostirajte 250 g lješnjaka u pećnici na 180 stupnjeva oko 15 minuta uz povremeno miješanje. Očistite ih od kore, pa 200 g sameljite, a 50 g nožem krupno nasjeckajte. Naranče dobro operite pa naribajte koru jedne, a zatim ocijedite sok tako da dobijete ukupno 450 ml. Za to će vam trebati oko 4 velike sočne naranče.
Biskvit: U posudu stavite 300 ml svježe iscijeđenog soka od naranče, naribanu koricu, džem od marelica, šećer, vanilin šećer, mljevene lješnjake, brašno, kakao i prašak za pecivo. Mikserom kratko izmiksajte u glatku smjesu pa na kraju u tankom mlazu dodajte ulje uz cijelo vrijeme pjenjačom. Smjesu izlijte u okruglu tepsiju promjera 26 cm koju ste obložili papirom za pečenje i stranice namazali s malo margarina. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Biskvit će iznutra ostati sočan, poput browniesa. Biskvit malo ohladiti, pa namazati tankim slojem pekmeza od marelica, samo da se krema ne odvaja.
Krema: U lonac stavite preostali sok od naranče (150 ml), čokoladu izlomljenu na kockice i džem te zagrijavajte na laganoj vatri dok se sve ne otopi i sjedini. Ohladiti oko 5 minuta pa dodati mljeveni keks i promiješati žlicom. Pustiti da se krema ohladi 10-15 minuta pa je premazati po torti i zagladiti. Odozgo pospite nasjeckanim lješnjacima i stavite u hladnjak jer će se lakše rezati kad se ohladi. Prije posluživanja neka malo odstoji na sobnoj temperaturi jer će tako okusi doći do punog izražaja.