Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog likopena

Rajčice su izvrsno oružje za borbu protiv depresije

rajcice
Arhiva VL
06.12.2012.
u 12:55

Možda im nije sezona, no mogu vam pomoći u borbi protiv depresije. Zimi nas mogu obradovati umaci ili juha od pasirane rajčice

Konzumirate li ih nekoliko puta tjedno, točnije između dva i šest puta, 46 posto su manji izgledi da ćete oboljeti od depresije od osoba koje ih jedu manje od jednom tjedno, otkrilo je kinesko-japansko istraživanje. Znanstvenici su promatrali zdravlje i prehrambene navike tisuću žena i muškaraca u dobi od 70 i više godina koji su zbog nekih čimbenika, primjerice usamljenosti, gubitka, straha od bolesti ili stvarnih zdravstvenih problema skloniji depresivnim stanjima, piše Daily Mail.

Znanstvenici su dokazali da često konzumiranje rajčica bogatih antioksidansom likopenom koji se povezuje sa smanjenim rizikom od raka prostate i srčanog udara za 46 posto umanjuje rizik obolijevanja od depresije, dok svakodnevno konzumiranje rajčica taj rizik umanjuje za čak 52 posto. Likopen, inače, smanjuje oksidativni stres ili oštećenje zdravih moždanih stanica.

Još, međutim nije razjašnjeno djeluje li likopen izravno na mozak ili štiti od depresije nastale nakon razvoja neke opasne bolesti, primjerice raka.

– Prehrana bogata rajčicom može imati blagotvoran učinak na prevenciju simptoma depresije, dok veza nije uočena s konzumiranjem ostalog voća i povrća – kažu znanstvenici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije