Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve ljepote Slavonije

Provedite nezaboravan hedonističko-adrenalinski vikend u fascinantnoj slavonskoj ravnici

Sve ljepote Slavonije
Foto: Marin Topić
1/8
11.09.2020.
u 09:36

Ako ste pomislili da je "adrenalinska antistres terapija" stilska figura zvana oksimoron,a ne nešto što je spojivo u stvarnom svijetu, niste u pravu!

Istina je da je adrenalin hormon kojeg je mudra majka priroda iskoristila kako bi sačuvala ljudski rod od raznih opasnosti.  Ali, ono što trebate znati jest i to da postoji zdrav, pozitivan, poticajan stres. Kod ove vrste stresa prisutna je ravnoteža između faze uzbuđenja i faze opuštanja. On pomaže čovjeku da se fokusira na postizanje onoga što želi. Super je stvar i to da je posljedica aktiviranja adrenalina otpuštanje endorfina, hormona ugode, pa su, na primjer, kombinacija povećanog tjelesnog napora i "slatkog umora" nakon toga, osjećaji koji se teško zaboravljaju. Stoga nas ne trebaju čuditi fotografije razdraganih turista, blatnjavih, ali sretnih lica, u totalno čudnim situacijama i s rekvizitima za koje možda nikad ne bismo pomislili da čine savršenu cjelinu hedonističkog putovanja iz snova.

Zeleni hedonizam je na istoku!

Činjenica br.1: Slavonija i Baranja je destinacija  koja i najtvrđeg Spartanca pretvara u razigranog hedonista

Dopustite da vam otkrijemo rješenje svih vaših putoholičarskih nedoumica, pogotovo u ovim nezdravim vremenima. Neočekivano, pustolovno putovanje, s visokom dozom hedonizma u suživotu s prirodom, za kakvim mnogi tragaju tisućama kilometara i ne uspiju ga naći, zapravo se nalazi na istoku Hrvatske!

Ondje se nalaze neke od posljednjih netaknutih močvara Europe, nepregledna žitna polja, bogati vinogradi te stoljetne hrastove šume. Nizinu Osječko-baranjske županije omeđuju hirovita Drava i moćni Dunav. Na jugu se ravnica izdiže prema brdima Krndije, Papuka i Dilja, dok se na sjeveru jedva primjetno prelijeva u Erdutski brijeg i Bansko brdo.

Na krajnjem jugoistoku Baranje, nekoliko kilometara od Osijeka, nalazi se zelena oaza Parka prirode Kopački rit, neograničena doza antistres terapije i odredište snova za ljubitelje fotografije. Poplavne šume, vlažni travnjaci, riječni rukavci, meandri i sprudovi čine splet magičnog područja jedne od posljednjih netaknutih europskih močvara.

Činjenica br.2: Nije sve ravno u Slavoniji i Baranji

Sa samo 200 metara nadmorske visine, Banskom brdu od milja tepaju “Planina”. Početkom svakog godišnjeg doba, održava se “Lessing”, u prijevodu “landranje” baranjskom Planinom, šetnja surducima, zlatnim poljima, zelenim vinogradima i prtenim putevima koje su stoljećima tabali baranjski vinogradari.

Foto: Zvonimir Janković

Slavonija i Baranja isprepletene su i cestama za bicikliste i ciklo-turiste kojima se pridružuje i sve veći broj trkača diljem slavonsko-baranjskih ravnica, brda i dolina.

Činjenica br.3: Slavonci i Baranjci su oduvijek živjeli uz plemenite životinje konje

Nekoć su u seoskim dvorištima ratarima pomagali radni konji, a danas se njima bave ljubitelji rekreativnog i sportskog jahanja. Na slavonsko-baranjskim seoskim gospodarstvima konji se uzgajaju iz ljubavi. Posjetitelji ih mogu uzjahati ili s njima prošetati utabanim šumskim stazama.

Činjenica br.4: Nekadašnja upravna zgrada baranjske pustare - Zlatna Greda, smještena u neposrednoj blizini Parka prirode Kopački rit, pretvorena je u edukacijski centar i hedonističko-adrenalinsku izletničku destinaciju za čisti užitak i nezaboravno iskustvo

Foto: Vjeran Vidaković

Daleko od užurbanog gradskog života, na samom rubu Kopačkog rita, smjestila se Kuća u prirodi Zlatna Greda, omiljeno izletište Slavonaca i Baranjaca, raj za avanturiste i zaljubljenike u prirodu.  To je mjesto na kojem se spajaju prelijepa priroda, gastronomija i avanturistički duh, pa mnogi tamo požele zauvijek ostati. I ondje se može jahati, biciklirati, veslati, voziti kanu, promatrati ptice i životinje ili dobiti zasluženu dozu adrenalina u prvom i zasad jedinom adrenalinskom parku istočno od Zagreba.

Stoga uopće nije čudno da Slavonija i Baranja sve više privlače turiste koji kombiniraju rekreaciju s upoznavanjem turističke ponude krajnjeg istoka Hrvatske. Divlja i neukroćena priroda u rujnu postaje sjajna kulisa za neke od najoriginalnijih manifestacija toga tipa u Hrvatskoj kao što su Wine&Bike Tour Erdut koji se održava 11. i 12. rujna, Baranjski ferivi polumaraton 12. rujna, Febire – festival biciklističke rekreacije i Panona fest 19. rujna i nadaleko poznati Vinski maraton koji s održava 25. i 26. rujna.

Što je to ravno u Slavoniji?

Foto: Nenad Milić

Najspretniji turistički nomadi svoj put prema istočnoj Hrvatskoj svakako će ubrzati prijave li se na kreativni natječaj koji je otvorila Turistička zajednica Osječko-baranjske županije na svojoj službenoj Facebook stranici "Visit Slavonija Baranja". Natječaj se odvija u 3 dijela, a za svaki se dio dodjeljuje nagrada. Prvi dio kreativnog natječaja se održava u razdoblju od 8. do 14. rujna 2020. godine, nakon čega će stručni žiri odabrati najkreativniji odgovor te objaviti ime dobitnika u komentaru ispod objave.

Da biste nagradu osvojili, jedino što trebate je originalno odgovoriti na pitanje "Što je to ravno u Slavoniji?".

Opće je poznato kako je Slavonija ravna i nema brda na vidiku, (osim one male planinice u sredini teksta), pa stoga nikome neće biti problem u komentaru ispod objave na Facebooku TZ OBŽ ponuditi 𝐭𝐫𝐢 𝐨𝐝𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫𝐚, zar ne?

Foto: Vjeran Vidaković

Najkreativniji splet odgovora osvojit će aktivni 𝐯𝐢𝐤𝐞𝐧𝐝 𝐳𝐚 𝐝𝐯𝐢𝐣𝐞 𝐨𝐬𝐨𝐛𝐞 u Slavoniji i Baranji od 18. do 20. rujna 2020. godine, koji uključuje osiguran smještaj, hranu i ulaznice za određene aktivnosti unutar aranžmana, a to znači biciklistički obilazak Osijeka, grada s najviše biciklističkih staza u Hrvatskoj, sudjelovanje na Febireu – festivalu biciklističke rekreacije, aktivnosti u adrenalinskom parku Zlatna Greda te šetnja i vožnju quadovima po vinorodnom Banskom brdu u Baranji.

Sadržaj nastao u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije