Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više kretanja

Pripazite da se ne ulijenite i ne udebljate na odmoru

plaža, kupanje (1)
Dino Stanin/PIXSELL
18.07.2012.
u 11:43

Ako ne želite na prisilnu dijetu kad se vratite s odmora, ne zanemarujte neke zdrave navike ni na odmoru – umjereno jedenje, vježbanje i ne pretjerivanje s pićima i sladoledima

 

Iako bi odmor trebao biti odmor od svakodnevice, ipak ne biste trebali odustati od nekih dobrih navika koje ste provodili cijele godine, primjerice vježbanja. No i ako niste bili baš toliko marljivi, na godišnjem biste trebali zadržati uobičajen ritam života. U protivnom biste se kući mogli vratiti s nekoliko kilograma više.

Osim što se na nekim destinacijama može uživati u odličnoj gastronomskoj ponudi, odmor vas može natjerati da se "prisilno" izležavate i više nego što vam je potrebno. Ne zaboravite pronaći neku novu zanimljivu rekreaciju ili prakticiranje vježbi koje i inače radite dok ste kod kuće.

Normalno je da želite isprobati što više okusa, a uz švedski stol i primamljive obroke u hotelima i restoranima ubrzo možete zaboraviti na kilograme. Nutricionisti ipak savjetuju da ostanete "pri sebi" i ne jedete više nego inače kad ste u punom pogonu. Ako ipak pretjerate u ponekom obroku, potrudite se barem dovoljno se kretati kako biste potrošili unesene kalorije. Trebali biste pripaziti i na unos praznih kalorija pijući sokove i koktele, ali i sladoleda. Kako biste se osjećali uvijek svježe i poletno, trebali biste uvijek imati bočicu vode te jesti što više voća i povrća.

Južni Mediteran najpogubniji za liniju

Prema istraživanju agencije Thomas Cook, mnogi turisti s odmora u Turskoj i Cipru vratit će se s minimalno kilogram i pol viška. Razlog tomu su specijaliteti kojima rijetko tko može odoljeti, alkohol, ali i premalo kretanja. Iz SAD-a se ljudi najčešće vraćaju s viškom kilograma, a krivac za to su velike i obilne porcije te njihova niska cijena. Kanada, Njemačka i Irska slove kao zemlje u kojima se turisti rijetko debljaju, najvjerojatnije zbog slabašne gastronomske ponude.

Muškarci se na odmoru više opuste što se tiče uživanja u hrani, pa u prosjeku u desetak dana "natuku" i do 2,5 kilograma, a žene tek 0,7 kilograma. Neki se turisti, tvrde, nisu udebljali jer su cijene hrane u restoranima bile previsoke. Svaki peti turist uspio je smršavjeti na odmoru, a za većinu je najvažnija bila fizička aktivnost poput pješačenja i plivanja, dok se dio izjasnio i da im je pomogla lokalna zdrava hrana, a manji dio da se izgladnjivao zbog pogleda na plaži.

Komentara 1

Avatar Bjeda
Bjeda
15:24 19.07.2012.

I na koga se odnosi ovaj članak ?Na hrvate koji kopaju po smeću ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije