Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mind&soul

Prijateljica ne mora biti i dežurna ‘spasiteljica’

lijepe žene
Foto: Thinkstock
24.03.2015.
u 17:00

Osobi koja igra ulogu žrtve i tako prebacuje odgovornost na vas, otvoreno recite što vam smeta. Pritom ne kritizirajte i ne okrivljujte, puno više ćete postići kompromisom

Moja dugogodišnja prijateljica jako mi je draga, ali sve teže podnosim to što za sve, pa i najmanju sitnicu, prebacuje odgovornost na mene. Bilo što da se dogovaramo - od odlaska na kavu do putovanja - stalno očekuje da ja preuzmem inicijativu, predložim vrijeme, sredim situaciju. Često me pita za mišljenje - što bih ja učinila da sam na njezinu mjestu, što mislim o nekoj osobi - a kasnije, ako se stvari ne odvijaju kako je očekivala, opravdava se da sam joj ja rekla kako da postupi. Iscrpljuje me to što nije u stanju reći ni definitivno “da”, ni “ne”. Trebam li prekinuti takav odnos?

Alma

Razmislite: kako vi vidite situaciju, kako je vidi vaša prijateljica, ali i kako bi je doživio netko potpuno neutralan. Očigledno je da imate različita očekivanja jedna od druge i da ste upali u ono što se naziva simbiotskim odnosom. U vašem prijateljstvu nesvjesno ste se “upecali“ na ulogu “spasitelja“ dok ona nesvjesno igra ulogu “žrtve“.

Što to znači? U ulozi ste “spasitelja“ svaki put kada doživljavate drugu osobu kao beznadnu i bespomoćnu osobu, drugim riječima kao “žrtvu“. Pritom vi ne spašavate osobu u realnoj situaciji niti je ona realna žrtva. Kao dio ove uloge preuzimate punu odgovornost za dobrobit, u ovom slučaju vaše prijateljice.

Usvajanjem ove uloge držimo druge ovisne o nama i činimo da se  osjećaju da se ne mogu nositi sa situacijom  bez nas.Drugim riječima, vaša prijateljica od vas traži da mislite i donosite odluke za nju. Takav odnos sigurno iscrpljuje jer vašoj prijateljici nije cilj promijeniti se i naučiti već prebaciti odgovornost i opravdati svoju pasivnost. Kada ste u takvom simbiotskom odnosu vjerujete da prijateljici pomažete, međutim samo je dodatno onesposobljujete radeći stvari umjesto nje i šaljući joj poruku “Jadna moja mala nesposobna, ja ću to za tebe učiniti“.

Vaša prijateljica igra na vašu slabost i to traje sve dok vi ne budete dovoljno iscrpljeni i prekinete igru. Tada svatko skuplja svoju emocionalnu dobit i odnos se najčešće prekida. Što učiniti? Prvo trebate osvijestiti svoju ulogu u vašem odnosu i emocije koje skupljate.

Razmislite kakav odnos želite i zaslužujete, što možete dati i što želite primati.Tek tada ste spremni iskomunicirati svoju situaciju i moguća rješenja te donijeti odluku. Razmislite o pravom vremenu i mjestu (neutralno i mirno) za razgovor. Recite prijateljici da imate neke ideje kako bi ona mogla promijeniti ponašanje s kojim niste zadovoljni. Također joj dajte do znanja da ste i vi spremni promijeniti neka njoj nepoželjna ponašanja kod sebe. Kad razgovarate o promjeni:

- Budite svjesni da nikoga ne možete promijeniti, već samo potaknuti na promjenu.

- Nemojte kritizirati osobu nego ponašanje.

- Počnite tako da prijateljici ukažete koliko je poštujete i koliko vam je važna.

- Dajte prijateljici do znanja kako vas smeta njezino ponašanje (budite specifični).

- Recite da razumijete kako su vaši osjećaji vaš problem, ali da zaista želite razgovarati o onome što vas smeta.

- Ako vas prijateljica poštuje i stalo joj je, biti će voljna prodiskutirati o vašim brigama.

- Neka zna da ste razmišljali o tome što bi vas obje bile sposobne promijeniti.

- Predložite mogući motivator za promjenu ponašanja. Na primjer, da ćete manje prigovarati ili nešto drugo, ako tako možete doći do kompromisa. Iako možda nećete uspjeti uvjeriti prijateljicu da promijeni svoje ponašanje zapamtite:Nemojte djelovati defenzivno. Ne okrivljujte. Preuzmite odgovornost za dio problema. Budite spremni na kompromis. Kada tražite promjenu u duhu dobre volje i obostranom interesu, povećavate šansu da se to i dogodi.

>>Oslobodite se i pobijedite osjećaj manje vrijednosti

>>I najneugodnija istina može se ‘nježno’ izreći

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije