Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA - RAKOVICA

Priča o spiljskom lavu, ledenom dobu i podzemnoj verziji vodene bajke Plitvičkih jezera

storyeditor/2023-05-08/baraceve_spilje_1.jpg
Foto: JU Baraćeve špilje
1/8
09.05.2023.
u 08:48

Na području Rakovice je 150 registriranih i istraženih jama i spilja, a Baraćeve špilje su i veliko nalazište

Ako ste s kontinenta išli prema Jadranu ili ste htjeli posjetiti NP Plitvička jezera, morali ste proći kroz Rakovicu; općinu koja spaja Karlovačku s Ličko-senjskom županijom i koja godinama nosi titulu općine s najviše turističkih noćenja u kontinentalnoj Hrvatskoj, više od 305.000 godišnje! Gotovo na svakom koraku uz cestu D1 natpisi vam sugeriraju ili neki od brojnih smještaja, adrenalinskih parkova, restorana, kafića, pa vam je jasno zašto turisti rado staju u ovom kraju. No, osim brojnih sadržaja koji su nastali u posljednjem desetljeću, priroda i njezini fenomeni glavni su aduti turističke ponude Rakovice.

Dom neandertalaca

Ako pak s Jadrana idete prema Rakovici, svakako možete uživati u NP Plitvička jezera; vodenoj rapsodiji jezera i slapova u netaknutoj prirodi koju čuva UNESCO, a ta iznimna vodena priča u puno "smirenijoj" verziji nastavlja se u Rastokama kod Slunja; vodeničarskom naselju koje zovu još i Male Plitvice.

Između te dvije lokacije je Rakovica koja tu silnu energiju vode skriva u svom podzemlju! I ta voda ne stvara samo koloplet rijeka, jezera i slapova, nego i čitav životinjski svijet koji je još u ledeno doba postojao na ovom području.

Baraćeve špilje čuvale su godinama taj svijet dok ga speleolozi i arheolozi nisu otkrili, pa su sada mjesto koje posjećuju brojni turisti, strani i domaći, i učenici iz cijele Hrvatske u sklopu školskih izleta. Jer, osim što ovdje mogu vidjeti mjesta gdje su pronađeni ostaci lavova, medvjeda, hijena, čak i nosoroga, uz Baraćeve špilje su i brojne šetnice, igrališta, mjesto okrepe i odmora u dubokom hladu šume. U siječnju je u blizini Baraćevih špilja otvoren i Centar podzemne baštine Speleon; u Hrvatskoj jedinstvena turistička atrakcija u kojoj turisti upravo te životinje iz ledenog doba mogu vidjeti u prirodnoj veličini i čuti priču o životu u Baraćevim špiljana ispričanu na moderan i zanimljiv način u pet prezentacijskih cjelina; geologija, speleologija, paleontologija, ledeno doba i biospeleologija, i to uz najatraktivnije spiljske nalaze koji odnedavno svjedoče i o mogućem boravku neandertalaca na području današnje Rakovice te o živom svijetu koji i danas boravi u Baraćevim špiljama.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

- Od otvorenja do danas posjetilo nas je više od 5000 gostiju; isprva domaći turisti iz cijele Hrvatske, a sada nam dolaze i stranci. Svi su oduševljeni onime što nauče u Speleonu. Djeci su, naravno, fascinantne replike spiljskog lava, hijene, nosoroga, vuka, a odrasli se iznenade pričom o tome da su u spiljama ovoga kraja pronađena jezera, slapovi, čitav koloplet vodenih bujica poput Plitvičkih jezera što čini velik podzemni sustav, treći po dužini u Hrvatskoj. U ovom je kraju čak 150 evidentiranih speleoloških objekata - pojašnjava Tihana Oštrina, ravnateljica JU Baraćeve špilje u sklopu kojeg je i Speleon.

Obje lokacije imaju vođene ture, tako da sve detalje možete doznati od stručnjaka, a nakon obilaska ovih jedinstvenih lokacija, možete uživati i u ostaloj ponudi u Rakovici koja ima čak pet konjičkih klubova, a jedan vam nudi i vožnju kočijom od Baraćevih špilja do Speleona, što je posebna atrakcija. Tu je i ranč Dolina jelena, nekoliko adrenalinskih centara, mogućnost vožnje quadovima okolicom ili kajacima po Korani i Mrežnici ali i više od 100 kilometara biciklističkih ili pješačkih staza od kojih jedna vodi uz kanjon rijeke Korane do staroga grada Drežnika.

Kućice u krošnjama

Tu su i četiri autokampa od kojih je kamp Korana toliko popularan da je lanjskog ljeta mjesečno imao 22.500 noćenja! Želite li pak drukčiju vrstu smještaja, Rakovica ima i to; tu su četiri hotela, brojni privatni apartmani i Plitvice Holiday Resort gdje možete spavati u modernoj kućici u krošnji drveta ili uz jezero. Tu su i drvene kuće za iznajmljivanje, često sa saunama ili bazenima, a noćiti možete uz glavnu cestu ili u nekom selu udaljenom par kilometara od D1 u miru i tišini prirode.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

- Takav je smještaj postao posebno popularan u vrijeme korone. Sve su to objekti s najmanje četiri zvjezdice, a lokalni proizvođači hrane usko surađuju s ugostiteljima. Posjetiteljima je ovaj kraj zanimljiv u svim godišnjim dobima, pa i zimi, posebno kada imamo dosta snijega - kaže Kristina Špehar iz TZP-a Plitvička dolina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije