Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pretjerano mršavljenje može oštetiti kosti mladih djevojaka

mršava
Reuters
07.01.2010.
u 16:15

Masno tkivo štiti kosti, čini ih gušćima, što je posebno važno za djevojke koje su sklonije osteoporozi u kasnijim godinama.

Djevojčice ili djevojke koje se izlažu prekomjernim dijetama mogle bi time ugroziti svoje kosti. Naime, masne naslage imaju važnu ulogu u izgradnji kosti, posebno u djevojaka. Stručnjaci koji su proveli istraživanje kojim je to dokazano upozorili su da bi njihov trud djevojaka da smršave mogao nanijeti dugoročnu štetu njihovim kostima.

Tim stručnjaka sa Sveučilišta Bristol proveo je testiranje na više od 4000 petnaestogodišnjaka, i to tako da su snimanjem izračunavali oblik i gustoću njihovih kostiju, kao i koliko masnog tkiva imaju.

Ispostavilo se da tinejdžeri s više masnog tkiva imaju i deblje i gušće kosti, a to je bilo posebno uočljivo u djevojaka.

U djevojaka je već pet kilograma više značilo osam posto veći obujam potkoljenice. Snažne kosti posebno su važne za djevojke, odnosno žene, budući da je osteoporoza daleko češća u žena nego u muškaraca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije