Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije ugodno

Katkada imate osjećaj kao da padate u snu? Stručnjaci otkrili zašto se to događa

Shutterstock
18.01.2021.
u 11:30

Odgovorili su na još neke misterije vezane za spavanje

Dobro nam je poznato da nam je san prijeko potreban, da je najzdravije spavati od šest do osam sati te da se trebamo buditi uvijek u isto vrijeme kako bismo bili zdravi, ali postoje još neka pitanja na koja bi mnogi voljeli dobiti odgovor. Stručnjaci su odabrali nekoliko najčešćih i najzanimljivijih, a prenosi ih Daily Mail. 

Sigurno vam je poznat onaj osjećaj kada se trznete u snu jer imate osjećaj kao da padate, pa se pitate kako i zašto se to dogodilo? Stručnjaci kažu da uglavnom 45 do 60 minuta nakon što zaspimo počinje REM faza sna – u njoj sanjamo i svi mišići su paralizirani, kontrole nad vlastitim tijelom nema. Ako smo se našli u nekom periodu punom stresa, umora i ako ne spavamo dobro, REM faza će nastupiti i prije nego što je tijelo spremno, odnosno prije nego što se mišići paraliziraju. Samim time, i snovi će početi tada, a tijelo će reagirati na prizore koje vidimo. Takvo trzanje je bezopasno, ali dovoljan je znak da ne spavate kvalitetno.

Ovih pet eteričnih ulja pomažu kod smanjenja osjećaja straha i panike:

Budite se umorni i prvo što vidite u ogledalu su tamni krugovi ili vrećice ispod očiju, odnosno podočnjaci? Oni su posljedica iscrpljenosti – krvne žile se jače vide jer je tijelo dehidrirano. Logično, što ste više iscrpljeni i umorni, to je veća dehidracija i podočnjaci su sve tamniji. Naravno, njihova vidljivost ima veze i s genetikom – nekim ljudima se prirodno jače vide. Osim toga, što smo stariji, to ih više primjećujemo jer koža gubi potrebnu količinu kolagena.

Još jedna stvar koja ljude zanima jest zašto ujutro imamo loš zadah? Stručnjaci kažu da se tijekom noći proizvodi znatno manje sline zbog čega se usna šupljina suši i oslobađaju se spojevi koji sadrže sumpor. Ostaci hrane među zubima, infekcije i navika pušenja potiču dodatno razmnožavanje bakterija, što još pogoršava cijeli dojam. Jako je bitno da zube perete i prije i poslije spavanja kako bi se smanjio zadah.

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

Komentara 1

MO
montello
18:51 18.01.2021.

nista ne sanjam vec dugo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije