Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljekovita romantika

Poljubac godi i štiti od alergija

Alergija
13.01.2010.
u 09:33

Sa svakim poljupcem izmjenjujemo milijune bakterija, ali i niz antibakterijskih kemikalija koje će ih ubiti, dokazali su japanski znanstvenici na 48 ispitanika.

Poljubac, uz mnoge dobrobiti još i – štiti od alergije. To su dokazali japanski znanstvenici koji tvrde da razmjene poljubaca s voljenim osobama smanjuju alergijsku reakciju. U istraživanju je sudjelovalo 48 ispitanika od kojih je polovica patila od ekcema (oblika atopičnog dermatitisa), a polovica je bila alergična na pelud. Svi su trebali trideset minuta slušati romantičnu glazbu i razmenjivati poljupce s bračnim partnerom ili osobom s kojom su u vezi. Potom su obavljene analize krvi.

Dva tjedna poslije slušali su istu glazbu, grlili istu osobu kao i u prvom eksperimentu, ali ovaj put bez poljubaca. Analiza krvi pokazala je da se razina imunoglobulina, antitijela koje imunološki sustav stvara kao reakciju na alergen, znatno smanjila samo poslije eksperimenta s poljupcima.

Stručnjak za alergijske reakcije Hajime Kimata iz bolnice Satou u Osaki ustanovio je istovjetnu reakciju i u osoba alergičnih na prašinu ili lateks. Inače, sa svakim poljupcem 
zaljubljeni izmijene između deset milijuna i milijardu bakterija, ali i niz 
antibakterijskih kemikalija koje će većinu bakterija ubiti prije nego što se uopće razviju. (rr/VLM)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije