Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprezno

Pazite se 'kroničari': Zbog pomicanja sata mogući srčani

sat, ručni sat (1)
Marko Jurinec/PIXSELL
30.03.2013.
u 15:00

Pomicanje sata remeti biološki ritam našeg organizma, a posljedice za neke ljude mogu biti kobne...

Svako ometanje sna utječe na zdravlje, pa stoga ne čudi da jedan sat manje sna može izazvati i srčani udar! Studija provedena u bolnici William Beamont u Michiganu zabilježila je na dan proljetnog pomicanja sata čak 71 posto više srčanih udara nego samo tjedan dana ranije, dok se u narednom tjednu broj srčanih povećao za 17 posto!

A zašto?

Američki časopis za kardiologiju pokušao je odgovoriti pitanje zašto se uslijed proljetnog pomicanja sata događaju takve drastične promjene u organizmu. Bilo kakvo ometanje bioritma i sna, kao i manjak sati sna podižu nivo hormona kortizola, te krvni tlak što ima utjecaja na srce.

Kako utječe na mozak?

U drugoj studiji dokazano je da učenici u tjednu poslije promjene lošije rješavaju ispite. Internetske tražilice, pak, bilježe povećanu potragu za zabavnim sadržajima, pa čak i tijekom radnog vremena.

Usporite na cestama

Treba upamtiti da je tijelu potrebno i tjedan dana da se oporavi od tjelesnog i mentalnog šoka zbog promjene vremena, pa valja biti na oprezu i usporiti dnevni ritam što je više moguće. Između ostalog, možda biste mogli usporiti i svoj automobil, jer isto tako prijašnja studija je pokazala da se pomicanje sata povezuje i s većim brojem prometnih nesreća nekoliko dana od promjene.

Promjena nije ista u jesen i u proljeće

Zanimljivo je napomenuti da jesenska promjena vremena, koja posebno godi spavalicama, ipak nema takve drastične učinke na zdravlje, osim manjih problema sa snom i nesanice. Možda zato što se "na poklon" dobiva jedan sat više - koji obično mnogi - prespavaju!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije