Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što treba jesti?

Ovo je idealna prehrana za usporeni rad štitnjače

Liječnički pregled, portal
Boris Scitar/PIXSELL
12.06.2013.
u 12:00

Opstipaciju rješavajte pravilnim odabirom namirnica. Bijeli kruh, brašno, kukuruzne pahuljice i tjesteninu od bijelog brašna pokušajte u potpunosti zamijeniti onom integralnom

Usporeni rad štitnjače ili hipotireoza traži poseban tip prehrane, a preporučuju se namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom, kao što su zobene pahuljice s jogurtom i cimetom. Savjete za prehranu kod usporenog rada štitnjače donosi nutricionist Nenad Bratković.

Očekujete li formulu ili jednostavnu dijetu koja bi mogla riješiti problem preko noći, moramo vas razočarati jer “čarobne formule” nema. No, slučaj opak nije posve beznadan. Krenite sa smanjivanjem ugljikohidrata u svojoj prehrani koji dolaze iz kruha, tjestenine, riže, keksa, zaslađenih sokova. Ugljikohidrate konzumirajte iz neškrobastog povrća, voća, grahorica i žitarica kao što je zob, heljda, quinoa, eventualno ječam i raž. Prevelik unos ugljikohidrata znatno opterećuje inzulinsku aktivnost koja je i u hipotireozi smanjena.

Ako niste tjelesno aktivni, dodatno usporavate svoj metabolizam koji je zbog zdravstvenog stanja usporen. Masti su izuzetno bitne i kod hipotireoze, i zato suncokretovo i sojino ulje smanjite u prehrani, a povećajte unos maslinova ulja (ne pržiti na njemu) te konzumirajte plavu ribu. Dobar je izbor laneno ulje, lanene sjemenke i omega-3 iz badema, oraha. No njihov smanjeni sadržaj omega-3 masnih kiselina potrebno je kompenzirati većom dozom unesenih količina.

Dodaci prehrani koji se nerijetko uzimaju kao alat za postizanje brzih rješenja kod hipotireoza nisu potpuno bezopasni s obzirom na to da zadiru u metabolizam štitnjače, naročito ako se primjenjuje terapija lijekovima koju je preporučio liječnik. Iako postoje dodaci prehrani s koncentriranim sadržajem ekstrakta fukus alge (atlantski bračić), sadržaj joda u takvim preparatima može interferirati sa samim lijekovima te s koncentracijama valja biti oprezan i savjetovati se s liječnikom. Dodatke prehrani trebate primjenjivati svaki dan, ne samo određenih dana. Svakako uzimajte koncentrirane dodatke prehrani s kvalitetnim ribljim uljem (ne one u omjeru EPA:DHA 180:120, već one jače) koji se dobivaju iz pročišćenog ribljeg ulja. Regulacija prehrane ide ruku pod ruku s redovitom tjelesnom aktivnošću. “Napadaji” prejedanja znak su neravnoteže i hormona, ali i glikemije (glukoze/šećera u krvi). Redovita tjelesna aktivnost (nordijsko hodanje, brzo neprekidno hodanje u trajanju od jednog sata, bicikliranje u trajanju od jednog sata) odličan je saveznik koji će podići razinu serotonina i endorfina u organizmu, potaknuti zadovoljstvo samom sobom, potaknuti procese mršavljenja i sagorijevanja masnog tkiva te smanjenje periferne rezistencije na inzulin u masnom tkivu.

Opstipaciju ili zatvor rješavajte sljedećim odabirom namirnica: naglasak u prehrani stavite na brokulu, prokulicu, cvjetaču, grah, leću, luk, papriku, kruh s mekinjama (švedski/vestfalski kruh), kompot od suhih smokvi, šljiva, kruške ili pak frape od navedenog voća i jogurta, lanenih sjemenki, smokvi i grožđica u kombinaciji s raženim pahuljicama. Bijeli kruh, brašno te kukuruzne pahuljice i tjesteninu od bijelog brašna pokušajte u potpunosti zamijeniti onom integralnom. Umjesto kave s mlijekom koristite (bijeli, žuti) nezaslađeni čaj više puta dnevno te biljne čajeve, poput čaja od komorača ili koprive koji će pridonijeti izlučivanju viška tekućine.

>>Stalno vam je hladno? Možda vas muči ovo...

>>Sanja: Štitnjača me muči, ali ne ide mi se pod nož

Komentara 2

YA
yasa
23:54 04.02.2015.

kojem nutricionisti vjerovat, kod svih ostalih za hipotireozu su zabranjene kupusnjače, brokula,kupus,cvjetača itd. samo je kod vas to preporuka da se jede

EN
EnaVuckovic
02:05 16.10.2017.

Koje ulje da koristim za przenje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije