Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije bezazleno

Opasnost vreba iz jastučnice, perilice... 5 načina kako se zaštiti kod kuće

Spavaća i dnevna soba
Foto: Thinkstock
1/2
02.07.2014.
u 07:46

Madraci i jastuci često su dom grinja. Zato zaštitite svoje jastuke i madrace antialergijskim navlakama. Ako imate sušilicu, možete svaka dva tjedna ubaciti jastuke 15 minuta na visoku temperaturu na "sušenje".

Znate li koliko je vaš dom siguran od različitih bakterija koje vrebaju? Kada dođete kući, trebali biste imati osjećaj sigurnosti, ali bakterije koje ne vidimo prostim okom vrebaju, a da nismo toga ni svjesni.

Da biste bili sigurni da je vaš dom siguran za zdravlje, ovo je 5 jednostavnih rješenja koje predlaže Bahar Takhtehchian iz Shape magazina.

Bakterije u perilici posuđa

Bakterije, gljivice, plijesan... Sve to vreba iz perilice za suđe ako ne vodite dovoljno računa o čistoći tog kućanskog aparata. Jednom mjesečno napravite sami otopinu za čišćenje perilice. Izvadite sve dijelove koje se daju ukloniti i ručno operite unutrašnjost perilice toplom vodom i deterdžentom. Zatim pomiješajte pola šalice bijelog octa s dvije šalice tople vode u boci s raspršivačem. I otopinom poprskajte unutrašnjost perilice. To će spriječiti rast plijesni, gljivica i nekih bakterija. Nakon što ste poprskali površinu perilice, uzmite staru četkicu za zube i njome istrljajte kutove i sitne utore ako ih ima u vašem aparatu. Na dno perilice stavite posudu s vodom i octom i pokrenite perilicu da odradi pranje bez posuđa. Možete u spremnik za deterdžent doliti pola šalice octa. Nakon prvog pranja unutrašnjost perilice posipajte sodom bikarbonom i ponovno pokrenite pranje na najvišoj temperaturi.

E. Coli u košari za prljavo rublje

Prljavo rublje može lako navući "na sebe" bakterije poput E. coli i MRSA-e koje se mogu lako prenijeti i na tijelo. Istraživanje provedeno u SAD-u otkrilo je da se u oko 30% perilica rublja nalazi bakterija E. Coli, a lako preživi pranje na nižim temperaturama. Odjeću perite na višim temperaturama kako biste osigurali da bakterije koje se nalaze na prljavom rublju neće preživjeti. Kada stavljate na pranje bijelu odjeću, ulijte izbjeljivač jer će to uništiti 99,9 posto bakterija. Ako imate sušilicu, odjeću u njoj sušite najmanje 45 minuta na višoj temperaturi. Jednom tjedno pokrenite program za pranje u praznoj perilici na visokoj temperaturi nakon što ste dodali u perilicu izbjeljivač.

Jastuci i madraci

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Madraci i jastuci često su dom grinja. Zato zaštitite svoje jastuke i madrace antialergijskim navlakama. Ako imate sušilicu, možete svaka dva tjedna ubaciti jastuke 15 minuta na visoku temperaturu na "sušenje". Sobu odražavajte čistom i redovito usisavajte.

Tuš

U tuš-kabinama i kadama često može doći do padova jer, čak i kada su suhe, mogu biti skliske zbog materijala od kojeg su napravljene. Da biste to spriječili, na pod postavite podlogu protiv klizanja, posebice ako imate djecu ili starije osobe u kućanstvu.

Kozmetički proizvodi i lijekovi u kupaonici

Lijekovi se nikako ne bi smjeli držati u kupaonici, iako mnogi to čine. Ormarići iza ogledala nisu dobro mjesto za lijekove i kozmetičke proizvode koji se moraju čuvati na hladnom i tamnom mjestu. U kupaonicama je veća razina vlage nego u ostalim prostorijama u vašem domu, a ima i vlage, što može lako utjecati na kvalitetu kozmetičkih i medicinskih proizvoda.

>>Prste k sebi. Vaš omiljeni uređaj rasadnik je bakterija

>>Evo kako možete provjeriti ima li u sobi stjenica koje će vam popiti krv

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije