Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Ovih osam jela nikada ne biste trebali peći u tavi s neprianjajućim premazom: 'Uništit će vam posuđe'

Shuttertstock
26.06.2023.
u 09:30

Poput većine kuhinjskih alata, tave s neprianjajućim premazom služe svrsi: njihov premaz osigurava da se hrana ne zalijepi za površinu, ali to također znači da nisu baš idealne za određene recepte i tehnike kuhanja.

Tave s neprianjajućim premazom rade upravo ono što im ime implicira: omogućuju vam kuhanje bez lijepljenja hrane za površinu zahvaljujući zaštitnom premazu, obično izrađenom od politetrafluoroetilena (PTFE, poznatiji kao teflon), ali ponekad i od drugih materijala poput keramike. Općenito, kako primjenjujete sve više i više topline, zaštitni premaz se razgrađuje, a neka hrana reagira ili se kuha drugačije na neljepljivim površinama nego na drugim površinama, prenosi Simply Recipes.

Poput većine kuhinjskih alata, tave s neprianjajućim premazom služe svrsi: njihov premaz osigurava da se hrana ne zalijepi za površinu, ali to također znači da nisu baš idealne za određene recepte i tehnike kuhanja. Evo osam stvari koje nikada ne smijete kuhati na neprianjajućim tavama.

VEZANI ČLANCI: 

1. Odrezak (i ​​drugo meso koje želite zapeći): Tehnički gledano, mogli biste ispeći odrezak ili zapeći komad mesa u neprianjajućem tavi, ali to bi bilo kao da koristite vilicu za jedenje juhe: to je pogrešan alat za taj posao. Dobro zapečen komad mesa zahtijeva visoke temperature, nešto što većina neprianjajućih tava ne može podnijeti zbog svoje prevlake, zbog koje ih također ne biste  trebali prati u perilicu posuđa.

2. Povrće koje želite zapeći: Mnogi recepti zahtijevaju visoku temperaturu kod pečenja povrća - ako ga bacite u vruću tavu, povrće postaje hrskavo izvana. Kao i meso, povrće zahtijeva visoke temperature kako bi poprimilo smeđu boju, što je bolje učiniti na nehrđajućem čeliku.

3. Umak od rajčice: Kisela hrana poput rajčica može uništiti zaštitni sloj vaše tave s neprianjajućim premazom, stoga recepte poput umaka od rajčice treba pripremati u drugoj vrsti tave. Također, izbjegavajte hranu s citrusima ili vinom.

4. Bilo što pečeno u pećnici: Iako određene tave s neprianjajućim premazom možete staviti u pećnicu ako nemaju plastificiranu ručku, što je idealno za jela poput fritaja, mnoge tave s neprianjajućim premazom imaju maksimalnu temperaturu, obično između 150 do 180°C.

VEZANI ČLANCI: 

5. Umaci: Jedna od stvari koja čini umak pripremljen na tavi, ili umak koji obično sastavite nakon prženja mesa, ukusnim su smeđi komadići zalijepljeni za dno tave. To se neće dogoditi na neprianjajućem sloju, tako da nećete dobiti toliko okusa u umaku bez tih karameliziranih komadića, koji su vam potrebni za mnoga jela.

6. Maslac: Tehnički, možete zapržiti maslac u tavi s neprianjajućim premazom, ali to neće biti lako. Prženje maslac je proces zagrijavanja maslaca tako da krute tvari mlijeka počnu dobivati ​​orašasti okus, dajući maslacu dublji okus. Znakovi koji će vam trebati da biste procijenili u kojoj je fazi maslac vizualni su: vidjet ćete da maslac prelazi iz žute u smeđu ili čak tamnosmeđu boju i mlijeko će  zagorjeti, a većina tava s neprianjajućim premazom imaju tamno sivi ili crni premaz. Puno je lakše zapržiti maslac u posudi svijetle boje, poput one od nehrđajućeg čelika.

7. Pirjana hrana: Pirjanje počinje prženjem komada mesa, što nije idealno na neprianjajućoj tavi, i zatim dodavanjem tekućine da se polako kuha. Umjesto neprianjajuće tave za ovaj proces koristite  nešto s visokim rubovima poput 'nizozemske pećnice'. Nadalje, ako želite smanjiti i deglazirati posudu nakon što je meso gotovo pečeno, u neprianjajućoj tavi nećete dobiti toliko okusa od smeđih komadića koji se zalijepe za dno.

8. Baš ništa: Mnogi recepti zahtijevaju da prethodno zagrijete tavu; za mnoge kuhare to znači staviti tavu na štednjak i pustiti je da se zagrije prije dodavanja masnoće poput maslaca ili ulja. Prethodno zagrijavanje tave s neprianjajućim premazom bez ičega u tavi može uništiti premaz. Prije nego što je stavite na štednjak da se zagrije, provjerite ima li malo ulja ili maslaca u tavi.

Stručnjaci otkrili: Nemojte držati ulje na ovom mjestu jer može biti štetno!

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
20:12 26.06.2023.

Pre komplicirano. U inox tavi se šnicl zalijepi ako ga non stop ne mrdaš. I što onda? Za što služi teflon tava?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije