Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za zdravo srce

Ovih 8 svakodnevnih navika održavaju vaše srce mladim

shutterstock
18.10.2023.
u 08:00

Dok se rizik od srčanih bolesti kod svih povećava s vremenom, stručnjaci kažu da određene navike mogu uzrokovati prerano starenje srca.

Ako želite poboljšati svoje cjelokupno zdravlje ciljajući samo na jednu stvar, fokusiranje na zdravlje vašeg srca može ponuditi maksimalnu korist. Uostalom, bolest srca je vodeći uzrok smrti u svijetu i za muškarce i za žene, čineći jedan od svakih pet smrtnih slučajeva diljem zemlje. Dok se rizik od srčanih bolesti kod svih povećava s vremenom, stručnjaci kažu da određene navike mogu uzrokovati prerano starenje srca, prenosi Best Life. Ako vaše srce stari brže od vas, možete preuzeti kontrolu promjenom određenih dnevnih navika.

1. Vodite dnevnik krvnog tlaka: Redoviti pregledi kod liječnika ili kardiologa mogu pomoći u prepoznavanju čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti kao što su visoki krvni tlak, visoki kolesterol i dijabetes. Rano liječenje pomoći će u sprječavanju srčanog i moždanog udara, kaže Stephen Tang, dr. med., srčani elektrofiziolog u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici.

VEZANI ČLANCI: 

Dobra je ideja pratiti i krvni tlak kod kuće pomoću manžete za krvni tlak. 'Dobra evidencija krvnog tlaka pomaže pacijentima da budu svjesniji svog zdravlja i svojim liječnicima daju do znanja kada je možda potrebno prilagoditi njihove lijekove. Redovito praćenje također pruža priliku pacijentima da ranije interveniraju s promjenama načina života', slaže se Cheng-Han Chen, interventni kardiolog i medicinski direktor u Medicinskom centru MemorialCare Saddleback u Laguna Hillsu, 'Rana dijagnoza i intervencija najbolji su način da se spriječe dugoročne negativne posljedice'.

2. Ograničite ili izbacite alkohol iz svog života: Chen kaže da je još jedan način da spriječite prerano starenje srca ograničiti unos alkohola - ili ga potpuno izbaciti. 'Dugo je vremena postojao mišljenje da je umjerena konzumacija alkohola sigruna. Trenutne preporuke Američke udruge za srce su da se konzumacija alkohola ograniči na ne više od dva pića dnevno za muškarce ili jedno piće dnevno za žene', kaže. 

'Međutim, noviji podaci pokazuju da će pijenje bilo koje količine povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog ili moždanog udara', nastavlja kardiolog, 'Zbog toga očekujem da će se naše medicinske preporuke u vezi s konzumacijom alkohola promijeniti u budućnosti. Savjetovao bih pacijente da se nijedna količina alkohola ne može smatrati 'zdravom za srce'. Tang kaže da je prekomjerno pijenje posebno opasno za zdravlje srca: 'Pretjerano konzumiranje alkohola povezano je s višim krvnim tlakom, zatajenjem srca i srčanim aritmijama'.

GALERIJA: Strahujete od visokog tlaka? Ako jedete ovu pizzu u opasnosti ste

1/6

3. Odaberite pravu prehranu za srce: Način na koji jedete također može imati ogroman utjecaj na zdravlje vašeg srca. Tang preporučuje pridržavanje mediteranske prehrane za koju se pokazalo da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. 'Odaberite prehranu koja se temelji na povrću u kombinaciji s voćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima poput piletine ili ribe. Ograničite unos zasićenih masti i šećera', savjetuje.

4. Nemojte pušiti i izbjegavajte pasivno pušenje: Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kemikalije u dimu cigarete mogu izazvati niz kardiovaskularnih stanja uzrokujući oticanje i upalu u stanicama koje oblažu krvne žile. To uključuje aterosklerozu, koronarnu bolest srca, perifernu arterijsku bolest, aneurizmu aorte i još mnogo toga. 'Ne pušite i držite se podalje od pasivnog pušenja. Već dugo znamo da pušenje, posebno kemikalije u dimu, uvelike povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara', kaže Chen.

5. Neka vam spavanje bude prioritet: Još jedna važna dnevna navika koja će održati vaše srce zdravim jest davanje prioriteta kvalitetnom snu. To možete učiniti tako da se pridržavate redovitog vremena za spavanje, učinite svoju spavaću sobu hladnom, mračnom, tihom i pogodnom za san, isključite elektroniku najmanje sat vremena prije spavanja i ograničite kofein tijekom dana.

VEZANI ČLANCI: 

'Nesanica i drugi poremećaji spavanja kao što je opstruktivna apneja za vrijeme spavanja mogu negativno utjecati na zdravlje srca putem višestrukih mehanizama kao što su povećanje aktivnosti simpatičkog živčanog sustava, disregulacija aktivnosti autonomnog živčanog sustava i povećanje sistemske upale', objašnjava Chen.

6. Vodite računa o zdravlju svojih zuba: Četkanje, čišćenje zubnim koncem i ispiranje također su važne dnevne navike za održavanje srca mladim i zdravim, kaže Chen. 'Održavanje dobrog zdravlja i higijene zuba važno je za održavanje srca zdravim. Postoji jaka veza između bolesti desni (parodontne bolesti) i srčanih stanja kao što su ateroskleroza i bolesti srčanih zalistaka', dodaje.

Kardiolog objašnjava da bakterije kod bolesti desni mogu migrirati u krvotok i povećati razine upale u cijelom tijelu — uključujući i koronarne arterije: 'To može dovesti do povećanog rizika od srčanog i moždanog udara'.

Konzumiranje previše soli može oslabiti imunitet, tvrdi novo istraživanje:

 

7. Redovito vježbajte: Dalje, Tang kaže da ćete htjeti ciljati na 30 minuta kardiovaskularne vježbe većinu dana u tjednu kako biste svoje srce održali mladim i zdravim. To može uključivati ​​bilo koju aerobnu aktivnost koja vam ubrzava otkucaje srca, poput trčanja, vožnje bicikla ili plivanja. 'Ovo će vam pomoći poboljšati kapacitet srca, smanjiti stres i sniziti krvni tlak. Također može pomoći u prepoznavanju ranih znakova upozorenja na srčane bolesti', kaže on.

8. Prigrlite tehnologiju: Na kraju, Tang preporučuje da pametni sat ili uređaj za praćenje aktivnosti budu dio vašeg dnevnog plana za zdravlje srca. 'Pametni satovi mogu vam pomoći u praćenju otkucaja srca i ritma, obrazaca spavanja i dnevnih razina aktivnosti', objašnjava, 'Oni imaju alate koji vam mogu pomoći da postignete svoje fitness ciljeve, rasporedite svoje lijekove i olakšate meditaciju ili vježbe disanja. Ovi se podaci mogu koristiti za poboljšanje i usmjeravanje prema zdravom stilu života'.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije