Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Ovi trikovi će vas `spasiti`: Očistite mrlje mlijekom

Mrlje
Thinkstock
17.03.2019.
u 07:00

Mrlje zadaju glavobolje mnogim ženama i "tjeraju ih" na isprobavanje raznih proizvoda u potrazi za onim savršenim.

Koliko često ste se trudili ukloniti mrlju od vina ili čokolade s vaše najdraže haljine ili košulje? Ako ste dovoljno brzo tretirali mrlju nakon što je nastala, vjerojatno ste spasili svoj najdraži odjevni predmet, no ako niste bili u prilici odmah reagirati zasigurno ste se borili neko vrijeme da ružnoj mrlji na odjeći kažete "zbogom".

Mrlje zadaju glavobolje mnogim ženama i "tjeraju ih" na isprobavanje raznih proizvoda u potrazi za onim savršenim. Ipak, nije to tako lak posao jer su boje na odjeći različite, baš kao i materijali pa je neke mrlje i zbog toga teže ukloniti. Da vam taj posao bude što jednostavniji, evo nekoliko savjeta.

Mrlje od kave, čaja, alkohola, voćnih sokova...

Ostavite umrljanu odjeću u hladnoj vodi 10 minuta. Od deterdženta za pranje rublja i malo vode napravite pastu, nanesite na mrlju i utrljajte. Prije no što se pasta na tkanini osuši, isperite u vrućoj vodi. Mrlje ćete ukloniti i ako koristite razrijeđeni alkohol ili limunov sok. Iako može zvučati čudno, ali pomoći će iako na mrlju nanesete kiselo mlijeko i ostavite da djeluje par minuta, a zatim isperite. Mrlje od voća i voćnih sokova tretirajte limunovim sokom, zatim isperite. Ako pokušavate ukloniti staru mrlju s tkanine, koristite vodikov peroksid, a zatim amonijak. Budite oprezni jer amonijak nagriza tkanine.

Mrlje od čokolade

Pokušajte ostrugati što je više moguće čokolade s tkanine uz pomoć noža. Pazite da ne zarežete tkaninu, a zatim je namočite u toploj vodi i dodajte malo izbjeljivača. Nakon što odstoji isperite toplom vodom.

Mrlje od make upa

Tkaninu umrljanu s make upom tretirajte nekim industrijskim sredstvom za uklanjanje mrlja ili napravite pastu od deterdženta za pranje rublja i malo vode. Ponovite postupak kao i kod uklanjanja mrlja od kave.

Masne mrlje

Masne mrlje najbolje se uklanjaju kemijskim sredstvima poput benzina, acetona, ali i kreda će odigrati dobru ulogu. Mrlju uvijek četkajte od rubova prema sredini kako se ona ne bi dalje proširivala. Na svježu mrlju pospite kredu u prahu, ostavite neko vrijeme te izglačajte. Kredu možete pomiješati i s benzinom te nanijeti na mrlju. Nakon što se smjesa posuši, iščetkajte.

Pogledajte i video Savjeti za jednostavnije čišćenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije