Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjegavajte ga

Ovaj položaj spavanja biste trebali izbjegavati jer može uzrokovati glavobolju i bolove u leđima

Shutterstock
26.01.2023.
u 16:30

Kvalitetan san presudan je za našu ukupnu dobrobit, ali jedan od čimbenika koji se često zanemari je poza u kojoj spavamo

Velika je vjerojatnost da do sada niste razmišljali o tome koja je poza za spavanje najbolja za vaše zdravlje. No, također je velika vjerojatnost da ćete zbog nesanice, bolova ili drugih razloga, jednog dana to učiniti. Kako piše Sleep Foundation, poze u kojima spavate imaju veliki utjecaj na kvalitetu sna, a posebice na disanje. Znate li koja poza je zapravo najgora za vas?

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

Naime, stručnjaci tvrde da je najgora poza za spavanje - na trbuhu. To je zato što ona može prouzročiti bolove u vratu, leđima i ramenima, ali i glavobolje. Kada spavate na trbuhu morate okrenuti glavu na jednu stranu kako biste mogli disati, zbog čega je vrat cijelu noć u neprirodnom položaju. Zbog toga je smanjen protok krvi u glavu i vrat, što može prouzročiti bolove.

- Ako baš morate spavati na trbuhu, nabavite jastuk s rupom u sredini izrađen posebno za takvu namjenu - savjetuju stručnjaci.. To bi vam trebalo omogućiti pravilnije disanje i ispravan položaj vrata.

Spavanje na trbuhu uzrokuje i pritisak na kralježnicu, te ne dopušta pravilno poravnanje ligamenata, mišića, kostiju i zglobova. Istodobno se stvara pritisak na prsa što također može izazvati nelagodu i bol. Ako se probudite ukočeni, bolna vrata ili s oštrom boli u leđima, trncima u nogama ili u stopalima, spavanje na trbuhu moguć je krivac i za to. Ti se bolovi mogu ublažiti smještanjem jastuka pod trbuh, no u tom bi slučaju jastuk morao biti dovoljno 'debeo' da kralježnica ostane u neutralnom položaju.

Spavanje na trbuhu ili na desnoj strani može izazvati gastroezofagealni refluks (GERD) ili ga pogoršati. To se događa kada kiselina i sadržaj iz želuca stignu do jednjaka. Ventil koji sprječava povratak kiseline iz područja želuca, ne može kontrolirati refluks zbog gravitacije u tim položajima, a sadržaj želuca dolazi do dna jednjaka što izaziva žgaravicu, bol, kiselkasti okus u ustima, zadah, a ponekad čak i bol u prsima.

Spavanje na jednoj strani lica neizbježno je kada spavate na trbuhu. Studije su pokazale da pritisak na jastuk s vremenom može utjecati na stvaranje dubljih bora i prištića na licu. Jastučnice su poput spužve za preparate za njegu kose i kože.

Koja je najbolja poza za spavanje?

Najbolja pozicija za spavanje je na leđima, zaključuju stručnjaci.  Taj položaj, kako tvrde, pruža odmor za ramena i leđa, a zahvaljujući tome, osobe koje spavaju u toj pozi imaju kvalitetan san. Dodaju i da je položaj spavanja na boku srednje prihvatljiva varijanta.

Ne možete zaspati? Evo što se događa s vašim tijelom kada spavate manje od šest sati:

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije