Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zamijesite ga sami

Domaći bijeli kruh s maslinovim uljem izgleda predivno, a recept je objašnjen tako da ne možete pogriješiti

Marija Herjavić Jerkić
26.01.2023.
u 08:12

Možda ste već imali nekoliko bezuspješnih pokušaja pripreme finog domaćeg kruha? Imajte na umu da svako brašno različito upija tekućinu, čak i kad je od istog proizvođača, zato kad mijesite kruh brašno uvijek dodajte postepeno da biste postigli željeni rezultat.

Naša omiljena majstorica za sve vrste tijesta, Marija Herjavić Jerkić, s ovim divnim kruhom oduševila nas je davno, a čim smo se i sami odvažili na pripremu iz prve nam je uspio!

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Bijeli kruh s maslinovim uljem

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 paketić suhog kvasca
  • žlica soli
  • malo šećera
  • 350-400 ml tople vode
  • maslinovo ulje, oko 100 ml

Priprema:

Sve sastojke osim ulja dobro umijesite i pustite da se tijesto digne. Da se ubrza postupak, možete ga ubaciti u pećnicu na 50 stupnjeva, tako je potrebno maksimalno 10-15 minuta da se tijesto digne. Imajte na umu da svako brašno različito upija tekućinu, čak i od istog proizvođača; zato ga dodajte postepeno ili po potrebi još dodajte malo vode/brašna. Nakon prvog dizanja pomalo u tijesto ulijevajte i umijesite maslinovo ulje, pa još jednom kratko odložite da se tijesto digne. U pećnicu stavite posudu s poklopcem u kojoj će se peći kruh i pojačajte je na najvišu temperaturu. Kad se ugrije, premijesite tijesto i na pobrašnjenoj podlozi oblikujte kruh. Prebacite kruh u posudu (ne treba ni masni papir niti podmazivanje uljem), pošpricajte ga obilato s vodom, malo zarežite, poklopite i pecite tako 25 minuta. Zatim maknite poklopac i temperaturu smanjiti na 200 stupnjeva i pecite još 15-ak minuta, ovisi o debljini kruha. Izvadite iz posude i stavite na rešetku kako se ne bi upario s donje strane.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Komentara 1

TI
tini123
11:35 15.10.2023.

Žlica soli, ako se misli na jušnu žlicu, je definitivno previše i samim time kruh ne ispadne dobro. Kavena žlica je puno bolja opcija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije