Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRATITE ENERGIJU

Osjećate li se umornije ljeti nego zimi? Stručnjaci otkrili zašto se to događa i što napraviti

Shutterstock
08.07.2022.
u 13:30

Sunce i vruće vrijeme mogu biti iscrpljujući, ali uz ovih nekoliko savjeta možete uživati u ljetu s optimalnom energijom

Napokon je stiglo ljeto i s njim toplije i ljepše vrijeme, a vi ste sve umorniji i nemate energije? Topliji mjeseci u početku na nas mogu djelovati osvježavajuće, no nekima brzo izazovu veći umor nego zimi. Kako piše Mind Body Green, mnogima vrućine stvaraju probleme sa spavanjem i narušavaju kvalitetu sna objašnjava stručnjak za spavanje dr. sc. Michael Breus. 

- San prati središnju tjelesnu temperaturu koja se navečer spušta. Kada je još vruće, teže je zaspati i ostati u snu, pa se noću češće budimo - objasnio je.

Prženi krumpirići i čokolada uništavaju vam san

1/12

Naravno, zabava i aktivnosti na suncu također vas mogu iscrpiti i umoriti, a stručnjak Breus kaže da i sunce stvara veću potrebu za vodom, što kasnije dovodi do umora. 

Važno je da ostanete hidratizirani tijekom cijelog dana. Stručnjak preporučuje da ujutro prvo popijete oko dvije čaše vode kako biste bolje započeli dan, te ističe da je to posebno važno ako je dan posebno vruć ili ako provodite dulje vrijeme na suncu. 

Također, pripazite na spavanje. Jedan od najboljih načina za postizanje više energije tijekom dana je kvalitetan san, a to zahtijeva vođenje računa o navikama spavanja. Stručnjak predlaže da vaša spavaća soba bude što hladnija, oko 18 stupnjeva Celzijusa, kao i da koristite rolete za zatamnjivanje, kako biste ublažili svu svjetlost tijekom noći. Napominje i da biste trebali pripaziti da idete spavati i da se budite otprilike u isto vrijeme svaki dan, kako biste održali vaš cirkadijalni ritam reguliranim.

Prema stručnjaku Breusu, kava je diuretik,što rezultira suprotnim učinkom od onoga koji vam treba. Ne morate prestati uživati u jutarnjoj šalici kave, ali pokušajte ne pretjerivati i smanjite unos kofeina do ranog poslijepodneva kako biste izbjegli poteškoće sa snom kada je vrijeme za spavanje. 

Vrlo je važno i da pokrenete svoje tijelo. Iako bi se moglo učiniti kontraintuitivnim, raditi na svome tijelu kako biste dobili više energije, stručnjak objašnjava da zdrava rutina kretanja zapravo pomaže da bolje spavate i smanjuje umor. Čak bi i dnevna šetnja ii 10 minuta joge bili odlični za početak.

Ljeti se najradije tuširate hladnom vodom? Više će vas rashladiti topla kupka, kažu stručnjaci:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije