Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
balerina Miruna Miciu

Od očajnog plača u bolesničkoj sobi do ovacija publike baletnoj Juliji

11.05.2016., Zagreb - Balerina Miruna Miciu u HNK. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
16.05.2016.
u 15:10

Balerini Miruni Miciu prognozirali su kraj karijere, a danas pleše velike uloge

– Pozvala me u HNK na balet Romeo i Julija. Za vrijeme predstave pomislio sam kako je to divna priča. Gledao sam taj ples i bio toliko sretan jer to što je napravila bilo je čudo – dojmljivo priča prof. dr. sc. Miroslav Hašpl o Miruni Miciu, Juliji u baletu zagrebačkog HNK. A upravo je prof. Hašpl ne samo spasio nego i stvorio veliku solo karijeru nadarene balerine te s ponosom svjedočio njezinu oporavku i povratku na kazališne daske.

Mlada balerina u ordinaciju ovog ortopeda došla je zbog problema s koljenom. Njezini zdravstveni problemi počeli su još u rodnoj Rumunjskoj gdje joj je i ugrađen umjetni prednji križni ligament. No, u Zagrebu je ponovno došlo do ozljede i zaprijetio je kraj njezinoj karijeri zbog ozljede koja je skratila baletni vijek brojnim umjetnicima.

– Napravili smo magnetsku rezonanciju i vidjeli da joj je oštećen vanjski menisk, tijekom operacije našao sam da je oštećen i unutarnji menisk, a uz to smo ustanovili i da joj je kompletno puknuo taj umjetni ligament. Nakon operacije došao sam do nje i objasnio da bi trebalo napraviti i jednu veću operaciju odnosno novi prednji križni ligament. Rasplakala se na te porazne vijesti i rekla da više ne može nastaviti ovako – prisjeća se prof. Hašpl i ponavlja da je doista čudo što nakon takvih ozljeda i ozbiljnog operativnog zahvata ova balerina danas ne samo da može podnijeti velike napore koje balet stavlja pred ljudsko tijelo i posebno zglobove već je i napredovala u svojoj profesiji. Tom uspjehu svjedočio je kad je Miruna zaplesala kao Julija, a u njezinoj besprijekornoj izvedbi nije se moglo vidjelo nikakvo oštećenje njezina koljena. Priča je to iz njegove ordinacije koja ga je dirnula kao čovjeka jer, kako kaže, put od plača u bolesničkoj sobi do pljeska publike poruka je i drugima da je sve moguće kada se boriš i vjeruješ u sebe.

Koliko je taj put bio težak, opisuje 25-godišnja balerina koja je u Zagreb stigla 2010. godine, a tri godine poslije ozlijedila je koljeno na probi:

– Stala sam s vježbom i kada sam pokušala hodati, nisam mogla osloniti se na nogu i shvatila sam da je riječ o nečem ozbiljnom. Nakon što sam posjetila sedam liječnika koji su mi dali šest različitih dijagnoza, odlučila sam naručiti se kod dr. Hašpla za kojeg su mi rekli da je najbolji u zemlji. Bio je siguran da mi treba operacija meniska, ali i da će tijekom operacije vidjeti stanje ligamenta. Nažalost, situacija je bila lošija od očekivane i ligament je bio puknut. Sjećam se kako sam tijekom operacije meniska gledala na ekranu što se događa u mom koljenu i vidjela kako nešto unutra pluta. Shvatila sam da je to moj ligament, a nekoliko sekundi poslije dr. Hašpl mi je rekao da je ligament, nažalost, slomljen. Tijekom operacije koja se nastavila i satima poslije plakala sam. Cijeli svijet mi se raspao, ma koliko se trudila ostati pozitivnom – prisjeća se balerina najtežih trenutaka u svojoj karijeri.

Priznaje da je već počela razmišljati o povratku u Rumunjsku i nekoj novoj karijeri, o poslu kojim će se baviti nakon baleta. Bila je, otvoreno priznaje, umorna od svega i mnogi su joj savjetovali da jednostavno odustane.

No, među njima nije bio prof. Hašpl i njezini roditelji koje ističe kao najveću podršku i motivaciju. A to nije bilo lako jer je nakon operacije i oporavka uslijedio novi zdravstveni problem s koljenom i ponovno još jedna operacija. Nakon oporavka ostao joj je tek jedan mjesec da se vrati u formu, mjesec u kojem se ova balerina, kako opisuje, tjerala preko svih granica. No, dobila je prvu, iako sporednu, ulogu nakon operacija.

– Bio je to predivan osjećaj, ali dok sam stajala za naklon na kraju predstave prožela me užasna tjeskoba. Dok sam se borila sa svojim osjećajima, u koljenu se javila intenzivna bol. Tada sam pripremala solo ulogu koja je trebala uslijediti u sljedećim danima. Loše osjećaje uspjela sam blokirati, ali što sam više vježbala, to je bol bila jača. Dan prije premijere nisam mogla stati na nogu, morala sam otkazati svoj debi... – otvoreno priča Miruna koja se tada ponovno uputila prof. Hašplu i dobila preporuku da nastavi s fizioterapijom i ostane – optimistična.

Poslušala je savjet i uz fizioterapeutkinju Snježanu Nekić radila do granica snage svaki dan te se vratila u kazalište. Solo uloga Julije kruna je ove priče, a pred mladom balerinom sigurno je još mnogo uspjeha.

Nakon pet operacija i suočena s borbom za vlastitu egzistenciju promijenila se i kao čovjek. Mnogo je, tvrdi balerina, naučila i shvatila da se od snova ne smije odustati ma kako teško bilo. To je i razlog zbog kojeg je ovu priču, uz potporu prof. Hašpla, odlučila javno ispričati – kako bi potaknula i druge da se bore. 

>>Ne upuštajte se u operacijsko liječenje kod liječnika koji vam nije odgovorio na sva pitanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije