Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
virus

Većina oboljelih ne zna da imaju hepatitis. Ovo su simptomi...

Hepatitis
Foto: Thinkstock
27.07.2017.
u 10:16

Obratite se liječniku kad se pojave prvi simptomi koji bi mogli upućivati na hepatitis, a obavezno, ako se pojavi žutica (žuta boje kože i bjeloočnica), tamna mokraća ili svijetla stolica.

U Hrvatskoj od kroničnog virusnog hepatitisa boluje oko 40.000 osoba, no problem je što većina zaraženih, njih 80 posto, nije svjesno infekcije, ističe Hrvatsko  društvo za bolesti jetre HEPATOS povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa. Dok se smrtnost uzrokovana HIV, tuberkulozom i malarijom u svijetu smanjuje, smrtnost od virusnih hepatitisa se povećala za 22% od 2000. godine. 

Virusna upala

Skoro svi bolesnici osjete određeni umor i često imaju blago povišenu temperaturu. Probavne smetnje su vrlo česte, a u nekih se, nakon oko dva tjedna, pojavi tamna mokraća i žutilo kože i sluznica.

Hepatitis je virusna upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja njezinih stanica. Hepatitis A, prije nazivan zarazni hepatitis, uvijek je akutan i ne postaje kroničan. Voda i hrana zagađene fekalijama glavni su izvori infekcije, a zaražene osobe ga mogu prenijeti na druge ako ne provode stroge higijenske mjere. Simptomi hepatitisa A su obično blagi. Oni se obično pojavljuju dva do šest tjedana nakon izlaganja virusu, kod odraslih se javlja povišena temperatura, žutica i svrbež koji mogu trajati od jednog do nekoliko mjeseci.

Virus hepatitisa B nalazi se u spermi, krvi i slini i najčešće se prenosi transfuzijama krvi, zaraženim iglama i spolnim kontaktom. Trudnice s hepatitisom B mogu prenijeti virus na dijete. Virus može ući kroz posjekotine, ogrebotine i druge ozljede kože. Simptomi hepatitisa B se pojavljuju nakon 50 do 150 dana od početne infekcije. Mnogi bolesnici ne osjećaju simptome, ili su simptomi blagi i slični gripi. Oko 10% do 20% bolesnika ima povišenu temperaturu i osip, bolove u zglobovima, a česta je i mučnina. 

Virus hepatitisa C se također može prenijeti transfuzijama krvi, zaraženim iglama, a i spolnim putem. Ako se uopće pojave, simptomi se razvijaju oko mjesec ili dva nakon što je osoba zaražena hepatitisom C te su blaži nego kod hepatitisa B. Oko 75% bolesnika ne pokazuje znakove žutice, a većina ne osjeća nikakve simptome.

Stoga je vrlo bitno raditi pretrage ako sumnjate u mogućnost oboljenja kako biste na vrijeme utvrdili postojanje bolesti. 

Obratite se liječniku kad se pojave prvi simptomi koji bi mogli upućivati na hepatitis, a obavezno, ako se pojavi žutica (žuta boje kože i bjeloočnica), tamna mokraća ili svijetla stolica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije