Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Global Peace Index

Na popisu najsigurnijih zemalja svijeta Slovenija je osma, a evo koja je Hrvatska

Vision of humanity
02.10.2023.
u 09:30

Sastavio ga je Institut za ekonomiju i mir, a poredak uzima u obzir statistike poput broja ubojstava i zatvorenika, terorizma, vojne moći i međunarodnih sukoba.

Prema kreatorima ovogodišnjeg Global Peace Indexa, odnosno prema novom popisu najsigurnijih zemalja na svijetu, Slovenija je sigurnija država od Hrvatske. Sastavio ga je Institut za ekonomiju i mir, a poredak uzima u obzir statistike poput broja ubojstava i zatvorenika, terorizma, vojne moći i međunarodnih sukoba.

Zanimljivo je da popis rangira zemlje poput Kine, Saudijske Arabije i nasiljem opustošene srednjoameričke države poput El Salvadora i Hondurasa kao miroljubivije od SAD-a, koji je tek na 133. mjestu. Deset zemalja koje su najgore i najmanje sigurne za posjetitelje su Afganistan, Jemen, Sirija, Rusija, Južni Sudan, Demokratska Republika Kongo, Irak, Somalija, Srednjoafrička Republika i Sudan.

VEZANI ČLANCI: 

Hrvatska je zauzela visoko 14. mjesto i skoro dospjela u top 10 najsigurnijih zemalja na svijetu. Njemačka je, na primjer, na 15. mjestu. Sjeverna Makedonija zauzela je 38. mjesto, Albanija 40., a Crna Gora 45. Bosna i Hercegovina tek je na 61. mjestu, ali još uvijek spada u ''zelenu zonu'' sigurnih zemalja, dok su Srbija na 65. i Kosovo na 70. mjestu tek u srednjoj, ''žutoj zoni'' sigurnosti i mira.

Island, prema organizaciji koja sastavlja GPI, zaslužuje poseban spomen kao jedno od najboljih i najsigurnijih mjesta za posjet ove godine. Niske stope kriminala i nasilja, kao i niska stopa mortaliteta i smanjeni rizik od prirodnih katastrofa, omogućili su da se ova skandinavska zemlja smatra mjestom koje treba posjetiti.

Finska je označena kao najsretnija nacija šestu godinu zaredom u zasebnom godišnjem Izvješću o sreći u svijetu. To izvješće razmatra teme kao što su BDP po glavi stanovnika, socijalna potpora, zdrav životni vijek, sloboda, velikodušnost i korupcija.

VEZANI ČLANCI: 

Najsigurnije zemlje na svijetu (visoka razina sigurnosti):

  1. Island
  2. Danska
  3. Irska
  4. Novi Zeland
  5. Austrija
  6. Singapur
  7. Portugal
  8. Slovenija
  9. Japan
  10. Švicarska
  11. Kanada
  12. Češka
  13. Finska
  14. Hrvatska

Ovo su najpovoljnije europske destinacije za odmor u dvoje – naši susjedi dominiraju ovom listom:

Komentara 42

ZG
zg1985
09:34 02.10.2023.

danska je bas sigurna sa tolikim talibanima koji su se tamo navukli

TI
TinaNina84
13:27 02.10.2023.

Ne osjećam se više baš sigurno u Zg, em auto teroristi na sve strane, em puno migranata koji hodaju u grupama..Prije sam se osjećala puno sigurnije, danas tak tak, grad se mijenja na očigled. Nije to više onaj dobri stari beli Zagreb grad kaj imam rad.

Avatar Original_Brexit
Original_Brexit
11:34 02.10.2023.

Mene zanima koja je Mađarska i Italija. Ne zanima me što je sa zemljama koje su daleko od nas poput Kosova, Makedonije. Zašto mislite da nas to zanima? Zašto navodite exjugovina zemlje, a ne susjedne zemlje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije