Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Noćas se pomiče sat: Spavanjem jednog sata više činimo 'nasilje' nad organizmom

Prelazak na zimsko računanje vremena može biti povezan sa sezonskim poremećajem raspoloženja, odnosno jesenskom depresijom.
27. listopada 2018. u 08:00 41 komentara 7664 prikaza
Pomicanje sata i spavanje
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/4

U nedjelju, 28. listopada, u 3 sata ujutro završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena pomicanjem za jedan sat unatrag.

Sat duljeg sna mnogi će dočekati oduševljeno, no znanstvenici smatraju kako pomicanje sata unaprijed ili unatrag, ipak ne djeluje povoljno na naš organizam.

Buđenje ne bi vam palo na pamet Evo zašto biste alarm trebali namjestiti 90 minuta prije planiranog buđenja

Prelazak na ljetno vrijeme ima drastičnije posljedice jer narušava biološki ritam i oduzima sat mogućeg sna, dok nam jesensko pomicanje sata nudi kompenzaciju odnosno dodaje taj oduzeti sat. Zapravo se dan i dalje sastoji od 24 sata, no ova predstojeća nedjelja imat će sat više.

Švedski znanstvenici, proučivši podatke o tisućama pacijenata unatrag dvadeset godina, zaključili su da broj srčanih udara opada u tjednu nakon vraćanja sata unazad za 21%. Situacija je obrnuta u proljeće - stopa srčanih udara raste u sedam dana poslije pomicanja sata unaprijed. Štetan učinak po srce najizrazitiji je u prva tri dana nakon nedjelje u kojoj se prelazi na ljetno računanje vremena.

Istraživanje na Sveučilištu Turku u Finskoj pokazalo je kako ova promjena može povećati rizik za ishemični moždani udar, na koji otpada 85 posto svih udara. Jedan od najčešćih uzroka je začepljenje krvne žile ugruškom krvi koji nastaje u arteriji oštećenoj aterosklerozom.

Pomicanje sata i spavanje | Autor : Getty Images Foto: Getty Images Foto: Getty Images

U jesen samo manjina zapravo dobije taj obećani dodatni sat spavanja. Tijekom narednih tjedan dana, mnogi se probude ranije, imaju više problema sa spavanjem, a veća je vjerojatnost da se probude tijekom noći. Osobe koji kraće spavaju do 7,5 sati i rano ustaju imaju najviše problema s prilagodbom na novi raspored, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo na svojim stranicama. 

Prelazak na zimsko računanje vremena može biti povezan sa sezonskim poremećajem raspoloženja, odnosno jesenskom depresijom. Zbog kraćeg dana tj. manje dnevnog svjetla neki bi mogli osjetiti manjak energije, bezvoljnost,  pojačan apetit, poremećaje spavanja, pojačanu želju za slatkim i smanjenu spolnu aktivnost. Općenito, „igranje“ s prirodnim ciklusom uzrokuje smanjenu produktivnost i gubitak interesa za rad, smatraju znanstvenici, napominjući kako pomičući satove postajemo podložniji bolestima i svakako umorniji te podložniji vremenskim promjenama kao što je južina. 

MATERIJAL JE VAŽAN Trebali biste spavati u ovakvoj pidžami jer ćete se bolje odmoriti

Dolazi do nedostatka vitamina D koji mnogi u najvećim količinama crpe iz sunčevih zraka. S obzirom da je sunca manje, potrebno je uravnotežiti prehranu. U hranu bogatu vitaminom D prvenstveno spada riba, goveđa jetra, žumanjak jajeta, sir i mliječni proizvodi, neke vrste gljiva i kvasac.

Američki su znanstvenici otkrili da se u mjesec dana nakon zadnje nedjelje u listopadu događa više prometnih nesreća nego u ostatku godine, dok je nesreća najmanje u prvim tjednima ljetnog računanja vremena. Ovu pojavu vjerojatno uzrokuje raniji sumrak nakon što se kazaljke ili brojke na satu pomaknu za šezdeset minuta unatrag. Stoga pješaci, vozači automobila i bicikala trebaju biti na dodatnom oprezu.

LIJENOST ILI? Teško ustajete svako jutro? Možda nije tako bezazleno kao što mislite

Kako si pomoći?

Prijevremeni odlazak na spavanje mogli bismo izbjeći s nekoliko savjeta kojih bi se trebali držati samo kraće vrijeme nakon početka zimskog računanja vremena, savjetuje Lea Maričić, mag. psih., Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo. 

Budući da nedjeljno izležavanje većini može zvučati vrlo primamljivo, mnogi će teško odoljeti iskušenju da na najduži dan godine odspavaju još jedan sat. Nastojte to izbjeći jer time, nakon sedam mjeseci ljetnog računanja vremena, provodite „nasilje“ nad ritmom na koji ste navikli.

Nastojte ići u krevet i buditi se u isto vrijeme kao što ste to činili i do sada. Duga spavanja vikendom nastojte smanjiti na minimum jer ćete time stvoriti osjećaj da vam nedostaje sna tijekom radnog tjedna.

Spavanje izbjegavajte Ova loša svakodnevna navika može uzrokovati ozbiljne probleme sa srcem

Izlažite se prirodnoj svjetlosti tijekom dana i večeri. S prvim padanjem mraka uključite svjetla u kući kako bi upozorili mozak da još nije vrijeme za spavanje. Izlaganje svjetlosti je bitno jer tako sprječavamo izlučivanje melatonina - hormona kojeg tijelo prirodno proizvodi i potiče umor.

Jutra nastojte učiniti što mračnijima jer svjetlost prirodno govori tijelu kada je vrijeme za buđenje. Budući vam je , u ovom slučaju, cilj ostati dulje u krevetu, zamračite spavaću sobu prije spavanja navlačenjem zastora ili spuštanjem roleta. 

Pogledajte i video Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

 

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • prajdali100:

    Vraćanjem sata unatrag dolazimo do " pravog" vremena. Po meni, tako bi trebalo i ostati jer ovo što se radilo sa pomicanjem kazaljki naprijed je nasilje.Čemu je to služilo ? Uštede !!!???

  • peronja:

    jel je 'zimsko' ili ljetno računanje vremena, unutar 24 sata, dan uvijek traje onoliko sati manje koliko dugo traje noć. Razlika je samo u tome što je 'zimsko' računanje vremena postoji od kad ljudi mjere protok vremena jer je 12 ... prikaži još! sati (podne) određeno tako da označava kad nam je sunce u zenitu. Tako da je 'zimsko' računanje prirodno, na koji smo navikli već tisućama godina, a ovaj pomak sata kod ljetnog je totalno neprirodan i opasan.

  • austrougarskigeneral:

    najbolje da se više nikada ne pomiče