Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Restoran Terbotz i krčma Vivodina

Njegovanje tradicije donijelo im Večernjakove zvijezde: To nam je veliko priznanje

storyeditor/2022-05-02/PXL_101121_90588079.jpg
03.05.2022.
u 23:00

Krčma Vivodina u istoimenom mjestu u Karlovačkoj županiji nalazi se u samom srcu mjesta, pored škole i crkve svetog Lovre te vidikovca na vrhu brežuljka, s kojeg se vide nepregledni nasadi trsova i voćnjaka. Jedinstvena je to lokacija na kojoj se cijeni tradicija.

Restoran Terbotz u općini Štrigovi i krčma Vivodina dobili su najviše ocjene u ovogodišnjoj kontinentalnoj Turističkoj patroli Večernjeg lista i s 97 bodova zaslužili su veliku Večernjakovu zvijezdu.

Četiri generacije

– Veliko je to priznanje za sve nas, za cijeli tim. Nagrada je to za naš rad, trud i odricanje – kaže nam Branimir Jakopić, koji sa suprugom Nadom vodi restoran Terbotz u Železnoj Gori u međimurskoj općini Štrigovi. Terbotz je među najpoznatijim restoranima na sjeveru. Šefica kuhinje Silvija Horak, dobitnica nagrade vodiča Gault&Millau za Chefa tradicijske kuhinje 2020., u restoranu je od početka te gastronomske priče, a s njom u kuhinji radi još nekoliko kuhara, među kojima i nagrađivani Amos Novak, koji je bio član hrvatske kulinarske reprezentacije. Djelatnici su sve domaći ljudi iz tog kraja, a takva je i atmosfera.

09.11.2021., Strigova - Restoran Terbotz. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

– Jako je puno ručnog rada, povrće je iz našeg vrta, od njega pripremamo i zimnicu, sami radimo sladolede, tjesteninu, kruh... I to gosti prepoznaju – dodaje Branimir, pripadnik poznate vinarske obitelji. Obiteljski posao s vinima pokrenuo je njegov pradjed Filip 1908. godine, nastavili su Ignac, Martin i sad posao vodi Branimir, kojemu pomažu trojica sinova, Filip, Martin i Vinko. Restoran se naslanja na kuriju Terbotz sagrađenu u 19. stoljeću kao imanje obitelji Zichy i Terbotz. Restoran je podignut 2002. godine. U planu je uređenje i otvorenje hotela baštine.

– Vlasnički je sve riješeno za kuriju i okolno zemljište. To je velik zalogaj, sami ga ne možemo zagristi i vidjet ćemo kako će se projekt razvijati. Plan je da se zaokruži priča proizvodnje grožđa i vina, ugostiteljstva i smještajnog turizma – kaže Branimir.

Krčma Vivodina u istoimenom mjestu u Karlovačkoj županiji nalazi se u samom srcu mjesta, pored škole i crkve svetog Lovre te vidikovca na vrhu brežuljka, s kojeg se vide nepregledni nasadi trsova i voćnjaka. Jedinstvena je to lokacija na kojoj se cijeni tradicija.

– Ugodno sam iznenađena ovom nagradom. Drago mi je da su naš trud i rad prepoznati i na ovaj način i da smo zaslužili ovu vrijednu nagradu Večernjaka – kaže nam vlasnica Marija Frlan. Kaže nam da je krčma u suprugovoj obitelji već više od stotinu godina.

Foto: Kristina Štedul Fabaca/PIXSELL

– Moj pokojni suprug Ivica i ja smo je naslijedili, a tako će i naš sin Ivan, koji je vlasnik OPG-a i bavi se vinogradarstvom i proizvodnjom naše vlastite linije vina Frlan, koja su u ponudi restorana. On je četvrta generacija u obiteljskom poslu vinarenja – napominje Marija.

Najbolja janjetina

Njihove trsove moguće je vidjeti na padinama pokraj restorana; 26.000 trsova zasađeno je na 5,5 hektara zemlje. Ova im nagrada dolazi u vrijeme kada je obitelj proširila restoran s velikom kušaonicom vina u podrumu, uređenom u kombinaciji tradicionalnih (drvo i kamen) i modernih materijala, s velikom natkrivenom terasom te apartmanima u potkrovlju kuće. No tradicija da se, osim raznih sezonskih jela i popularnih savijača od jabuka ili sira, kod Frlana u Vivodini jede najbolja janjetina u kraju, ostat će, kažu vlasnici, zaštitni znak krčme.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije