Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ali postoji 'lijek'

Niste se naspavali? Samo jedna neprospavana noć može mozak postarati za par godina, kaže studija

Pixabay
01.03.2023.
u 14:30

Sudionike su istraživači na pet noći izložili različitim uvjetima spavanja, od potpune deprivacije sna tijekom 24 sata, djelomične deprivacije  tri sata nesanice noću i kronične deprivacije s pet budnih sati u noći.

Prema istraživanjima, čak trećina odraslih barem u jednom periodu života pati od problema sa spavanjem, a kao rezultat nedostatka sna bore se s obavljanjem svakodnevnih aktivnosti i osjećaju iscrpljeno. No čini se da bi nedostatak sna moglo imati još ozbiljnije posljedice – i to na naš mozak.

Tako bar kaže nova studija objavljena u časopisu Journal of Neuroscience koja je otkrila da i manji nedostatak sna može uzrokovati starenje mozga, i to za godinu do dvije.

 Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

Do toga je došao tim istraživača s nekoliko instituta iz Njemačke, Švicarske i Danske koji je analizirao MRI podatke 134 zdrava sudionika u dobi između 19 i 39 godina.

Sudionike su istraživači na pet noći izložili različitim uvjetima spavanja, od potpune deprivacije sna tijekom 24 sata, djelomične deprivacije od tri sata nesanice noću i kronične deprivacije koja je uključivala pet budnih sati u noći.

Uključena je i kontrolna skupina čiji su sudionici spavali osam sati noću, a subjekti iz svake skupine imali su i barem po jednu noć cjelonoćnog sna, kada su prespavali osam sati u komadu.

Svakog im je jutra napravljen sken mozga uz izračunavanje njegove prividne starosti, a rezultati su pokazali da je skupini s potpunom deprivacijom sna imala i najveće povećanje starosti mozga, od godine do dvije.

Ipak, kako su objasnili nakon istraživanja, dobra je vijest što se to starenje mozga može i 'povratiti' spavanjem za oporavak.

“Zanimljivo je da se nakon samo jedne noći spavanja za oporavak starost mozga vratila 'na staro' i više se nije razlikovala od početne vrijednosti", rekli su znanstvenici koji su otkrili i da se starost mozga akutnim ili kroničnim skupinama sudionika nije značajno promijenila .

"Ukratko, dokazali smo da kod mladih sudionika samo akutni i potpuni gubitak sna morfologiju mozga mijenja na način da ga postara, ali i da su te promjene reverzibilne i da ih 'ispravlja' spavanje za oporavak", zaključili su, a prenosi Express.

Konzumiranje previše soli može oslabiti imunitet, tvrdi novo istraživanje

 

Ključne riječi

Komentara 1

AR
Archangel711
08:54 02.03.2023.

Po takvom moj mozak ima 378 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije