Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisno

Nepozvani gosti: Dosadne muhe lete po prostoriji? Otjerajte ih ovim trikovima

Muha
Shuttershock
29.05.2022.
u 07:00

Opskrbite se eteričnim uljima koja muhe ne vole; poput lavande, eukaliptusa, peperminta, limunske trave i bosiljka, i od mješavine dva različita ulja napravite vlastiti sprej za odbijanje muha

 Svi znaju koliko dosadne muhe mogu biti u ljetnim mjesecima, a znate li da mogu biti i prijenosnici raznih virusa i bakterija koje šire ugrizom? Ovih bi vam par savjeta moglo pomoći da ih držite dalje od svog doma.

 Možete li pogoditi o kojim se plodovima radi? Evo kako voće i orašasti plodovi izgledaju dok su nezreli

Muha
1/8

Uklonite izvore hrane

Prljavo suđe u sudoperu, pune kante za smeće i poluprazne zdjelice hrane za kućne ljubimce privlačni su izvori hrane za muhe, pa im onemogućite da se goste, i ti ne s vremena na vrijeme - odmah nakon obroka operite suđe i pokupite sve što na sebi ima komadiće hrane. 

Očistite kućne ljubimce

Muhe odjednom polažu od 75 do 150 jaja, i to najradije na kakicu. Ako pas ili mačka na balkonu ili u vrtu obave nuždu - a jaja se izlegu u roku od 8 do 20 sati - na njoj će u danu nastati 150 muha!

Važno je svakodnevno čistiti iza kućnih ljubimaca, a ako imate hrčka ili zamorca, posebno pripazite da su im kavezi uvijek čisti.

Otkrijte gdje ulaze

Normalno je da će nešto muha ući pri otvaranju i zatvaranju vrata, no ako ih imate puno, bitno je shvatiti gdje ulaze. Pregledajte okvire prozora i popravite ili zamijenite oštećene kako biste osigurali da vam je dom zaštićen od muha.

Nabavite ljepljivu traku za muhe

Nije najboljeg dizajna, ali pruža zaštitu od nametljivih kukaca; jednostavno je objesite i gledajte kako se lijepe. 

Spriječite muhe s kućnim biljem 

Ako se želite s muhama 'boriti' prirodnim načinima, muhe ne vole mirise bilja poput lavande, mente, limunske trave i bosiljka, pa nešto od toga zasadite oko kuće ili u posudi za biljke i stavite pred ulazna vrata.

Napravite sami svoj repelent u spreju

Opskrbite se eteričnim uljima koja muhe ne vole; poput lavande, eukaliptusa, peperminta, limunske trave i bosiljka) i od mješavine dva različita ulja napravite vlastiti sprej za odbijanje muha.

Bočicu s raspršivačem napunite vodom i dodajte dovoljno esencijalnog ulja, pa sprej raspršite po kuhinji i oko ulaznih vrata kako biste spriječili muhe. Naravno, morat ćete redovito prskati kako biste održali učinak, savjetuje The Spruce.

Kao dijete bila je luda za Harryjem Potterom, pa joj je tata izgradio mini Hogwarts!

 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
09:11 29.05.2022.

Kupite si mreže (komarnike) i stavite na prozore ili vrata. I mir.

Avatar megatronman
megatronman
08:15 29.05.2022.

Propuh. Isključite izvore svjetla i otvorite prozore. Ako možete, napravite propuh no nije nužno. Izaći će jer idu na svjetlo. Mace su korisne no dok su mlade. Ulove svaku muhu. Kad malo ostare, to im prestane biti zabavno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije