Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - poreč

Neobična dvokatnica sagrađena je u 13. stoljeću, a trenutačno se restaurira

Poreč
Foto: Renata Rašović
1/8
04.08.2014.
u 16:33

Neobična dvokatnica sagrađena je u 13. stoljeću, a trenutačno se restaurira

U cijeloj niski porečkih kulturnih blaga jedan je biser drugačiji od drugih: Romanička kuća, neobična dvokatnica smještena u neposrednoj blizini Trga Marafor, uz glavnu porečku ulicu Decumanus, sagrađena u 13. stoljeću. Gosti grada koji je, kao nezaobilaznu točku, već nisu razgledali u nekoj od turističkih tura, ne propuštaju zastati i fotografirati se pokraj ove posebne građevine. Ima dugu i zanimljivu povijest, otkriva Davor Munda, kustos iz Zavičajnog muzeja Poreštine. ­

– Ova kuća nije jedina koja je očuvala stambenu arhitekturu romaničkog razdoblja, ali ju je sačuvala najbolje. Upravo je ovako izgledao cijeli Poreč 13. stoljeća u vrijeme dok je bio grad obrtnika – kaže kustos uvodeći nas u Romaničku kuću. Posebna je, nastavlja, i po tome što u svojoj unutrašnjosti krije samo jednu prostoriju u kojoj se i živjelo i radilo i trgovalo, kao i sve druge kuće iz tog vremena. – Više je puta obnavljana i dograđivana, a posljednje veće pregradnje izvedene su vjerojatno u 18. stoljeću.

U toj je fazi pregrađen drugi kat te joj je dodan drveni balkon koji se ne može se smatrati izvornim dijelom Romaničke kuće – kaže Davor Munda dodajući kako je dolaskom Venecije u 14. stoljeću cijeli grad postao gradom trgovaca pa su i njihova obitavališta poprimila posve nov oblik gradnje. Tada nastaju velike palače s gotičkim prozorima kakve se danas također često može vidjeti na ulicama Poreča.

Pojavljuje se i fenomen gotičkih kompleksa, kada je nekoliko kuća spajano u veliku palaču, no Romanička kuća ostala je samostalna. Naime, ona se do Drugog svjetskog rata naslanjala na jednu takvu gotičku palaču, egzistirajući u sklopu stambenog bloka koji je, međutim, tada uništen bombardiranjem i nije poslije obnovljen pa Romanička kuća danas stoji kao samostalan objekt.

Prvi porečki anale suvremene likovne umjetnosti 60­-ih godina bio je smješten upravo u ovoj kući, sve do preseljenja u sabornicu, a otad se u kući nalazio izložbeni prostor za našu etnografsku zbirku, tumači kustos.

Turisti je danas mogu obići uz prethodnu najavu u muzeju jer u tijeku je restauracijski zahvat, no djeca iz osnovnih škola i dalje dolaze u velikom broju. Davor Munda koji otkriva da stručnjaci koji rade na restauraciji upravo odlučuju o sudbini Romaničke kuće: hoće li je ostaviti u postojećem obliku i pojačati zidove ili je vratiti u prvobitni, originalni oblik. Da se pita turiste, nema sumnje, glasovali bi samo za što skorije svečano otvaranje.

>> Čak 20 posto svih Plavih zastava ima grad Poreč

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije