Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svi to želimo!

Nemojte puniti mobitel preko noći, tako će baterija trajati duže: Evo još trikova!

Shutterstock
09.06.2019.
u 07:00

Manja, povremena punjenja puno će bolje djelovati na vašu bateriju nego da ih konstantno punite od 0 do 100%

Kako to obično biva sa svim baterijama na mobitelu, njihovo trajanje se smanjuje što je mobitel stariji. Baterije obično imaju oko 500 ciklusa punjenja za vrijeme svojeg trajanja. Svaki put kada napunite mobitel od 0% do 100%, trošite jedan cikulus punjenja. Što više ciklusa koristite, to je baterija lošija, zbog čega se preporučuje mijenjati mobitel svake dvije godine.

Nikako ne biste smjeli ostaviti svoj mobitel da se puni tijekom cijele večeri. Umjesto toga, napunite mobitel sat do dva prije nego što krenete na spavanje. Preporučuje se da vaša baterija bude napunjena između 40% i 80%. Manja, povremena punjenja puno će bolje djelovati na bateriju nego da ih konstantno punite od 0 do 100%.

Foto: Shutterstock

Preporučuje se uvijek kod sebe imati i prijenosni punjač koji će vam pomoći održavati vašu bateriju između 40 i 80%. Također, ostavljanje vaših mobitela na velikim vrućinama (iznad 95 stupnjeva) dodatno oštećuje vašu bateriju, a pomaže i smanjivanje svjetlosti na vašem zaslonu.

Ključne riječi

Komentara 18

KT
KTM
07:52 09.06.2019.

Ja uvijek punim izm]u 40i80 posto."im padne na 39 ja ostavljam sve i idem puniti mob do 80 posto.Ako slu;ajno prejde na 81 posto odmah upalim bateriju iako je dan,da padne na optimalnih 80.Mislim da je autor teksta ponosan na mene.

AL
Aleluja
08:44 09.06.2019.

Ciklus punjenja je uvijek kad se mobitel priključi na punjač da se puni, bilo to 2 sata ili pola sata, bilo to od 0-100% ili 40-80%. Nadalje, danas svaki mobitel/baterija sadrži elektronički sklop koji kontrolira punjenje i kad je baterija napunjena taj sklop prekida proces punjenja, bio on priključen na punjač ili ne. Dakle slobodno se može ostaviti mobitel priključen cijeli dan, ništa mu neće biti. Jedina razlika između Li-Ion i starijih NiMH baterija je ta što NiMH baterije imaju tzv memorijski efekt zbog kojeg se kapacitet smanjuje ako se pune u kraćim intervalima

Avatar comparator
comparator
10:24 09.06.2019.

Eto ja sa sobom nosim akumulator od auta da slučajno negdje u nekom trenutku napon baterije ne padne ispod 40% ,a kod punjenja neprestano buljim u njega da ne prijeđe 80% napunjenosti . Svake dvije godine mijenjam svoj Iphon zaza skuplji pa sad čekam kredit jer baterija je najvažnija na svijetu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije