Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Kućne čarolije

Nemojte puniti mobitel preko noći, tako će baterija trajati duže: Evo još trikova!

Manja, povremena punjenja puno će bolje djelovati na vašu bateriju nego da ih konstantno punite od 0 do 100%
09. lipnja 2019. u 07:00 18 komentara 14828 prikaza
Foto: Shutterstock

Kako to obično biva sa svim baterijama na mobitelu, njihovo trajanje se smanjuje što je mobitel stariji. Baterije obično imaju oko 500 ciklusa punjenja za vrijeme svojeg trajanja. Svaki put kada napunite mobitel od 0% do 100%, trošite jedan cikulus punjenja. Što više ciklusa koristite, to je baterija lošija, zbog čega se preporučuje mijenjati mobitel svake dvije godine.

ŠTO MISLITE? Kada bi djetetu trebalo kupiti prvi mobitel? Majke tvrde s ovoliko godina

Nikako ne biste smjeli ostaviti svoj mobitel da se puni tijekom cijele večeri. Umjesto toga, napunite mobitel sat do dva prije nego što krenete na spavanje. Preporučuje se da vaša baterija bude napunjena između 40% i 80%. Manja, povremena punjenja puno će bolje djelovati na bateriju nego da ih konstantno punite od 0 do 100%.

Punjač | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Preporučuje se uvijek kod sebe imati i prijenosni punjač koji će vam pomoći održavati vašu bateriju između 40 i 80%. Također, ostavljanje vaših mobitela na velikim vrućinama (iznad 95 stupnjeva) dodatno oštećuje vašu bateriju, a pomaže i smanjivanje svjetlosti na vašem zaslonu.

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
  • KTM:

    Ja uvijek punim izm]u 40i80 posto."im padne na 39 ja ostavljam sve i idem puniti mob do 80 posto.Ako slu;ajno prejde na 81 posto odmah upalim bateriju iako je dan,da padne na optimalnih 80.Mislim da je autor teksta ponosan na mene.

  • Aleluja:

    Ciklus punjenja je uvijek kad se mobitel priključi na punjač da se puni, bilo to 2 sata ili pola sata, bilo to od 0-100% ili 40-80%. Nadalje, danas svaki mobitel/baterija sadrži elektronički sklop koji kontrolira punjenje i kad je baterija ... prikaži još! napunjena taj sklop prekida proces punjenja, bio on priključen na punjač ili ne. Dakle slobodno se može ostaviti mobitel priključen cijeli dan, ništa mu neće biti. Jedina razlika između Li-Ion i starijih NiMH baterija je ta što NiMH baterije imaju tzv memorijski efekt zbog kojeg se kapacitet smanjuje ako se pune u kraćim intervalima

  • ribar110:

    A što opstaje iznad 95 stupnjeva?