Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Nemojte pretjerivati: Evo što se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete sir

shutterstock
20.10.2023.
u 07:00

Hrana koju jedemo svaki dan najviše utječe na naše zdravlje, pa ako redovito jedete sir, važno je znati što on čini tijelu kratkoročno i dugoročno.

Tipično, ako netko voli sir, stvarno voli sir i može pronaći način da ga ugradi u gotovo svaki obrok. Omleti iz kojih curi cheddar, sezonske salate s kozjim sirom, ravioli punjeni mozzarellom, pečeni brie… Toliko sireva, toliko jela. Naravno, hrana koju jedemo svaki dan najviše utječe na naše zdravlje, pa ako redovito jedete sir, važno je znati što on čini tijelu kratkoročno i dugoročno. Na primjer, možda želite smršaviti i pitate se trebate li prestati jesti sir. Ili možda želite smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ovdje registrirani dijetetičari objašnjavaju sve što trebate znati, prenosi Yahoo.

Sve dok niste prehrambeno osjetljivi na sir, registrirani dijetetičar Alexis Newman kaže da sir apsolutno može biti dio zdrave prehrane. 'Sir je pun hranjivih tvari poput proteina, masti, kalcija, fosfora i vitamina A, B12 i D', kaže ona. Ona dodaje da određene vrste sireva (uključujući plavi sir, brie i švicarski sir) imaju posebnu vrstu masti koja se zove konjugirana linolna kiselina (ili CLA) koja može pomoći u smanjenju upale, kardiovaskularnih bolesti i pretilosti.

VEZANI ČLANCI: 

Alex Caspero, registrirani dijetetičar na DelishKnowledgeu, slaže se da sir može biti dio zdrave prehrane sve dok se jede umjereno i ako je u prehranu uključena i druga hrana bogata hranjivim tvarima. Dok sir ima nekoliko važnih nutrijenata, nitko ne može živjeti samo od sira. Caspero kaže da, iako sir ima hranjive tvari poput proteina i kalcija, također sadrži zasićene masti i natrij, koji mogu negativno utjecati na tijelo ako se konzumiraju prekomjerno. Zbog toga je važno držati se umjerenih količina sira i ne jesti ga previše.

Caspero kaže da je također važno uzeti u obzir kako se sir jede. 'Na primjer, sir se često dodaje hrani koja je već bogata zasićenim mastima, poput pizze ili hamburgera. U ovim primjerima, dodavanje više zasićenih masti i natrija vjerojatno neće dodati nikakve dodatne zdravstvene prednosti', kaže ona, dodajući da će jedenje sira s hranom poput rafiniranih žitarica i prerađenog mesa poništiti sve zdravstvene dobrobiti. Međutim, Caspero kaže da sir može biti zdrav izbor ako se konzumira kao zamjena za crveno i prerađeno meso ili ako se jede uz drugu zdravu hranu, poput jabuke i cheddar sira za međuobrok.

GALERIJA: Znate li zašto je dobro jesti jednu jabuku svaki dan?

1/12

Što se tiče svakodnevnog jedenja sira, Caspero kaže da je sir zdravstveno neutralan; utjecati će na tijelo na neke pozitivne načine, kao i neke negativne načine. 'Pitanje je li ga zdravo svakodnevno konzumirati zapravo je stvar cjelokupnog konteksta prehrane', kaže ona, 'Zasićene masti u prehrani trebale bi biti manje od 10 posto ukupnih kalorija. Ako je prehrana već bogata zasićenim masnoćama, tada će dodavanje više sira vjerojatno imati negativan utjecaj na zdravlje, osobito na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Ako je prehrana bogata biljkama i prirodno siromašna zasićenim masnoćama, tada će dodavanje malih količina sira biti neutralno ili blago pozitivno zbog dodanog kalcija'.

Ako pokušavate smršaviti na zdrav način i pitate se može li konzumacija sira pomoći ili odštetiti vašem cilju, evo dobrih vijesti: Caspero kaže da jedenje sira neće uzrokovati debljanje sve dok i dalje održavate kalorijski deficit . Ona naglašava da to vrijedi za bilo koju hranu. Zapravo, Newman kaže da uključivanje sira kao dijela zdravog međuobroka (kao što je u kombinaciji s voćem) može pomoći pri mršavljenju jer sir zasićuje i može spriječiti kasnije prejedanje.

VEZANI ČLANCI: 

Što se tiče dugoročnog zdravlja, Newman kaže da svakodnevna konzumacija sira može spriječiti osteoporozu. To je, kaže ona, zato što je sir bogat kalcijem, koji je važan za zdravlje kostiju. Ako želite da vas ono što jedete zaštiti od kardiovaskularnih bolesti, Caspero kaže da je važno voditi računa o tome koliko zasićenih masti ima u sirevima koje konzumirate. 'Dugotrajno konzumiranje prehrane bogate zasićenim mastima povezano je s visokim razinama LDL kolesterola u krvi, a visoka razina LDL kolesterola povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara', kaže ona.

Postoje neke namirnice (poput većine povrća) koje možete jesti koliko god želite bez brige utječe li negativno na vaše zdravlje. Sir je vrsta hrane o kojoj treba malo više razmišljati. Može biti dio zdrave prehrane, sve dok se jede u umjerenim količinama i uz veliki izbor druge hrane bogate hranjivim tvarima. 'Prvo razmotrite svoju cjelokupnu prehranu i poradite na smanjenju unosa hrane bogate zasićenim masnoćama i zamijenite je hranom bogatom vlaknima, nezasićenom masnoćom. Dakle, mala količina sira u nisko rafiniranim žitaricama i prehrani bogatoj vlaknima može biti zdrava', kaže Caspero. Njezin savjet je da o siru razmišljate kao o začinu, a ne o glavnom fokusu obroka ili međuobroka.

Cijelo vrijeme pogrešno ribate sir: Ovaj trik olakšat će cijeli posao!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije