Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo opsežno istraživanje

Nema dokaza da je dijeta s redukcijom masti bolja od drugih

dijeta, zdrava prehrana
Foto: Thinkstock
02.11.2015.
u 14:30

Masnoće su postale neprijateljima destljećima ranije – krivci su za srčane bolesti, ali i za pretilost. Logika dijete s niskim unosom masnoća je bila da će brže dati rezultate budući da masnoće sadrže dvostruko više kalorija po gramu od ugljikohidrata.

Dijete koje propagiraju redukciju  masti nisu toliko učinkovite kao one u kojima treba pripaziti s unošenjem ugljikohidrata ili mediteranskom prehranom, pokazuje nova opsežna studija, no za sobom nosi zaključak da niti jedna dijeta dugoročno nema optimalan učinak, piše Guardian.

Masnoće su postale neprijateljima destljećima ranije – krivci su za srčane bolesti, ali i za pretilost. Logika dijete s niskim unosom masnoća je bila da će brže dati rezultate budući da masnoće sadrže dvostruko više kalorija po gramu od ugljikohidrata.

Dijeta bez masnoća dovela je do proizvodnje tisuća bezmasnih ili malo-masnih proizvoda, od jogurta do gotovih jela. No šećer, koji je novi ultimativni krivac za pretilost, čini svaki takav proizvod kako bi mu poboljšao okus.

Ova opsežna studija objavljena je u časopisu za diabetes i endokrinologiju Lancet referira se na 53 dugoročne studije koje su se provodile od 1960. uspoređujući pritom različite vrste dijeta i prehrana u kojima je sudjelovalo više od 68.000 ljudi. Autori studije tvrde: dijete bez masti su pogrešne.

– Ne postoji niti jedan dokaz za preporuku prehrane bez masti – kaže glavna autorica istraživanja dr. Deirdre Tobias sa from Brigham and Women’s Hospital and Harvard medical school.

Rezultati strogih dijeta ukazuju da sustavni gubitak kilograma traje oko šest mjeseci, no većina ljudi tada prestaje gubiti na težini ili čak i dobiju koji kilogram ako odustanu od dijete. Oni koji su bili na dijete s niskim unosom ugljikohidrata izgubili su samo 1 kilogram više od onih na dijeti s reduciranim unosom masti, a ukupni gubitak težine nakon godinu dana bio je u prosjeku 3.75 kilograma.  

– Vjerovanje da je dovoljno reducirati unos masnoća kako bi izgubili kilograme nije ispravan što dokazuje naše istraživanje – kaže Tobias.

Mediteranska dijeta je bogata nezasićenim mastima, najčešće maslinovim uljem radije nego maslacem. U njoj je prehrana najraznovrsnija, ima ribe, voća, povrća, oraščića i žitarica.

Poznato je da je najbolji savjet za gubitak kilograma umjerenost i unošenje manjih obroka tijekom cijeloga dana. Prehrana bi trebala biti što raznovrsnija i hranjiva.

Promjena stila života najvažnija je za gubitak kilograma, a zdravlje pritom treba biti najvažnije.

>> Šest godina istraživali: Vegetarijanci žive duže i zdravije

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije