Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMEN MUDRACA 105-godišnji Swami na prezentaciji joge ugostio večernjakovce

Nehru je redovito izvodio stoj na glavi

swami-txt.jpg
Snimio: Antonio Bronić
29.05.2008.
u 18:55

Maharishija Swamija Deva Murtija (105) htjeli smo pozdraviti uobičajenim stiskom ruke. On je, pak, svoje ruke sklopio i tako nam izrazio dobrodošlicu. Sjedi na običnoj stolici, a u desnoj ruci drži poduži štap. Kao mlad čovjek rođen u mjestu Chinioto (danas dio Pakistana), Swami je 20 godina proživio na snježnim vrhovima u špiljama Himalaje i možda stoga neobično (bijelom bradom) podsjeća na čarobnjaka Gandalfa iz filma “Gospodar prstenova”. U dvorani zagrebačke Mjesne samouprave “Stjepan Radić” promatra vježbače joge – učenike Jadranka Mikleca, koji je Swamija prvi put doveo u Hrvatsku.

Jede jednom na dan
Tko je zapravo veliki rishi (posljednji indijski duhovni učitelj koji u svojoj zemlji uživa status legende) i koji je vještinama joge podučio Jawaharlala Nehrua, indijskog premijera i borca za nezavisnost zemlje? Swamijeve tajne (nereligijske) joge učila je i njegova kćerka Indira Gandhi, također premijerka, te iranski šah, jedan od bivši predsjednika Turske... Swami je i doktor prirodne medicine: ayurvede, naturopatije, homeopatije. Govori sporo i tiho, no pogled mu je oštar poput pogleda nekog južnjaka.

– Roditelji su mi bili učitelji joge, a ja sam počeo vježbati s tri godine. Nereligijska joga održava ravnotežu duha i tijela, a vježbanjem možemo vratiti i održati zdravlje – otkriva Swami. Živi u ashramu (akademija za jogu) s desetak svojih učenika. Ustaje u ranu zoru, jede samo jednom na dan i to jako malo (vegetarijanac je), a tome pripisuje i dugovječnost jogija.

– Osim vegetarijanstva tajna dugog života leži u vježbama disanja te vježbama za kralježnicu koje su nastale na osnovi moga poznavanja više od 50 vrsta joga. Vrlo je važno da se u vježbanje uključe i obitelji jer kada bi obiteljski život bio ispravan poput jogijskih tehnika, cijeli bi svijet bio zdrav i miran – tumači Dev Murti. Priča nam anegdotu s Nehruom.

Smrt je evolucija
– Nehru je redovito vježbao jogu te je stalno izvodio stoj na glavi. Nastojao je uvesti jogu u sve škole i sveučilišta u Indiji – kazuje Swami.
– Što mislite o smrti? – pitamo ga.
– Ona je korak više u našoj evoluciji, kao san, koji je odmor nakon naporna dana. Misli s kojima umiremo, određuju nam idući život – kazuje Swami.

U Zagrebu se osjeća kao kod kuće, kaže. Sviđa mu se neposrednost i otvorenost ljudi. U iduća dva mjeseca posjetit će i obalu (otok Iž) te 7. lipnja gostovati na Filozofskom fakultetu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije