Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUNO DUGOTRAJNIJI UTJECAJ

I dalje preskačete doručak? Evo zašto biste doista trebali promijeniti tu lošu naviku

Adolescent i doručak
Foto: pixabay
31.01.2014.
u 08:30

Švedski istraživači su 1981. godine započeli istraživanje i tadašnje adolescente zatražili da zabilježe svoje navike doručkovanja. Nakon 27 godina podvrgnuti su liječničkim pregledima.

Preskakanje doručka u tinejdžerskim godinama može uzrokovati dugotrajne posljedice na zdravlje gotovo tri desetljeća poslije. Švedski istraživači 1981. godine započeli su istraživanje i tadašnje adolescente zatražili da zabilježe svoje navike doručkovanja. Nakon 27 godina podvrgnuti su liječničkim pregledima, pri čemu je otkriveno da oni koji nisu imali navike zdravog doručkovanja ili su ga preskakali sada imaju više znakova metaboličkog sindroma u usporedbi s onima koji su jeli zdrav doručak, piše Daily Mail.

Metabolički sindrom je medicinski izraz za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog tlaka i pretilosti, a to može izazvati povećani rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Mladi koji zanemaruju doručak, najvažniji obrok u danu, imaju 68 posto više rizika da će patiti od metaboličkog sindroma kao odrasle osobe. Istraživači su također uzeli u obzir niz društveno-ekonomskih čimbenika i drugih životnih navika adolescenata, ali su zaključili da je doručak najjači indikator. 

Abdominalna pretilost i dijabetes najizglednije su posljedice lošeg doručka, smatraju istraživači. Ističu da će biti potrebno provesti i daljnja istraživanja kako bi se mogli razumjeti ključne poveznice i mehanizme uzročno-posljedične veze između doručka i metaboličkog sindroma, a rezultati nekih dosadašnjih istraživanja ukazala su na to da loš izbor hrane za doručak ili preskakanje tog obroka ima negativan učinak na regulaciju šećera u krvi, rekla je Maria Wennberg, autorica istraživanja.

Rezultati njenog istraživanja potvrđuju prethodne nalaze sa Sveučilišta u Tel Avivu koji su također pokazali da oni koji jedu više kalorija ujutro nego poslije tijekom dana, imaju manji rizik od dijabetesa i pretilosti.

>>Što će se dogoditi ako svaki dan jedete zobenu kašu za doručak?

Komentara 1

Avatar morski covik 3
morski covik 3
10:49 31.01.2014.

U medjuvremenu smo poceli zivjeti od brze hrane; Danas je sigurno samo jedno - da nista nije sigurno... Jedite kuhano. Jedite voce i povrce. Pijte puno vode. I hodajte barem pola sata dnevno uz lagano rastezanje. Puno je toga stvarr genetike. Svi mi znamo sto je za nas dobro a sto nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije