Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ne biste vjerovali u čemu vam sve mogu pomoći pametni tableti

Sve više liječnika u suradnji s informatičarima razvijaju aplikacije koje uspješno otkrivaju bolesti u ranom stadiju ili prate zdravstveno stanje pacijenta i šalju izvještaj njegovom doktoru. Te pametne sprave vole i djeca, koja pomoću njih na zabavan način stječu nova znanja
21. veljače 2018. u 14:33 3293 prikaza
Tablet
Foto: Thinkstock

Kad se prije osam godina pojavio prvi tablet mnogi su bili zbunjeni činjenicom da taj "mješanac laptopa i pametnog telefona", kako su ga nazvali, nema tipkovnicu ni miš, već se njime upravlja tipkanjem po zaslonu. Upravo ta funkcija danas omogućuje razvoj aplikacija pomoću kojih se mogu dijagnosticirati bolesti. Prema idejama liječnika informatičari su kreirali primamljive aplikacije za djecu. Igrajući se na tabletu djeca prstima prelaze po ekranu koji pritom snima njihove kretnje. Analizirajući te pokrete liječnici mogu otkriti autizam. Naročito je bitno da mališani pri tome ne proživljavaju šokove kakve bi imali pri dijagnostici u bolnici, a i sam je postupak puno jeftiniji.

Osim ove pomoći u pedijatrijskoj medicini tableti na sličan način pomažu i neurolozima u otkrivanju Parkinsonove bolesti. Pacijenti po ekranima osjetljivim na dodir crtaju spirale, a aplikacija bilježi kako povlače linije, je li pritisak na ekran cijelo vrijeme jednako snažan ili varira, je li spirala jednostavnija ili kompliciranija te koliko im vremena treba da ju nacrtaju. Tu su aplikaciju razvili australski liječnici u želji da Parkinsonovu bolest otkriju u čim ranijem stadiju. To je, ističu, jako važno jer se ta bolest najčešće otkriva u kasnijim stadijima. Tada ljudi već pate od podrhtavanja i ukočenosti, a u toj fazi bolesti odumrli su neuroni koji dopremaju dopamin do mozga. Dopamin 'upravlja' dijelovima mozga koji su odgovorni za izvođenje pokreta i koordinaciju. S obzirom na to da Parkinsonova bolest ima brojne zajedničke simptome s drugim bolestima, teško je na vrijeme ustvrditi radi li se točno o njoj. Terapija je neće zaustaviti, već lijekovi samo kontroliraju simptome, pa je stoga vrlo bitno da se bolest otkrije u ranom stadiju kako bi se s liječenjem počelo čim prije.

Pametni tableti mogu biti od velike pomoći kod srčanih bolesnika. Postoje aplikacije kojima se mjeri puls, a također se mogu unositi i podaci mjerenja tlaka. Neke od njih tako su kreirane da sve podatke obrade i odmah ih šalju odabranom liječniku. Postoje i aplikacije za oživljavanje bolesnika nakon srčanog udara. Uz njih je potrebno kupiti i držač u koji se stavlja tablet. Sljedeći upute na ekranu pratite ritam kojim treba masirati srce i na zadani znak pritišćete držač na bolesnikova prsa.

Za pomoć afričkim pacijentima razvijene su aplikacije koje prate rad srca poput EKG-a. Liječnici pomoću njih pregledavaju pacijente i odmah prepisuju prvu pomoć, kako bi stanovnici koji od prvih bolnica žive udaljeni više stotina kilometara uspjeli stići do njih.

Tableti mogu biti i od velike koristi u obrazovanju vaše djece, jer su im primamljiviji od klasičnih knjiga i udžbenika. Postoje aplikacije s pomoću kojih djeca kroz igru mogu saznati sve o divljim životinjama, ili dinosaurima, naučiti geografiju ili pak lakše savladati strani jezik. Pri tom je, naravno, korisno postaviti lozinku za instaliranje aplikacija, kako oni ne bi "skinuli" neku igricu neprimjerena sadržaja.

Sadržaj omogućio Vip

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?